'Hybride auto is een ecologische ramp’ | Technisch Weekblad
Nieuws

'Hybride auto is een ecologische ramp’

Topman Pischetsrieder van Volkswagen vindt de hybride auto een ecologische ramp. Niettemin heeft VW een dergelijke auto in ontwikkeling.

Haarlem – Topman Pischetsrieder van Volkswagen zei vorige week dinsdag tijdens een bijeenkomst in Wolfsburg dat auto’s met zowel een elektroals een brandstofmotor uit milieu-oogpunt geen zin hebben. Hij betitelde dergelijke ‘hybride’ auto’s als ‘ecologische ramp’.

Het voordeel van hybride auto’s is alleen te meten in stadsritten wanneer uitsluitend de elektromotor is ingeschakeld. Dan zijn er geen emissies. Bij ritten op de snelweg, als de verbrandingsmotor het grootste deel van het vermogen levert, zijn die er uiteraard wel. Gedurende elke rit geldt het nadeel van het extra gewicht van het dubbele aandrijfsysteem en de grote accu’s.

Volgens Pischetsrieder moet niet alleen naar het brandstofverbruik worden gekeken, maar ook naar het energiegebruik voor productie van deze auto’s. De nikkel-metaal accu’s worden opgeladen als de verbrandingsmotor draait, en ook als de auto afremt. Maar na een lange stadsrit moet de auto desondanks urenlang aan het snoer. Na afloop van de levensduur moeten deze accu’s als chemisch afval worden afgevoerd.

Opvallend is niettemin dat Volkswagen zelf een dergelijke hybride auto in ontwikkeling heeft, net als Mercedes. Mogelijk neemt Pischetsrieder een voorschot op stopzetting van het VW-project. Toyota is voorloper met de hybride techniek, het verkoopt al enkele jaren de Prius (5,1 liter benzine per honderd kilometer, exclusief stroomverbruik). In Nederland is deze vrijgesteld van de ‘belasting voor personenauto’s en motorrijwielen’ (bpm, voor auto’s 45,2 procent van de netto catalogusprijs), maar is desondanks met 24.000 euro aan de dure kant. Voor de wegenbelasting telt het gewicht van de elektromotor en accupakket niet mee. Toyota verkocht in 2002 in de VS 20.000 exemplaren van de Prius, op een totale automarkt die jaarlijks zeventien miljoen stuks telt. Toyota brengt in de VS ook een zuinige benzine-auto op de markt, de Echo Hatchback, die qua benzineverbuik niet onderdoet voor de Prius en waarbij dus geen accu’s hoeven te worden opgeladen. Honda brengt in de VS een hybride Civic op de markt voor 28.500 dollar, terwijl een standaard Civic 16.000 kost.

De hybride-auto is voorlopig een randverschijnsel in de automarkt. Auto’s met lagere emissies als enige voordeel scoren nauwelijks bij potentiële autokopers.

Die zijn vooral geïnteresseerd in betrouwbaarheid en lage kosten.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!