Nieuws

3d-betonprinter voor TU/e

  • Verfijndere structuren
  • Nieuwe soorten beton

Sinds vorige maand bezit de TU/e een 3d-betonprinter die objecten tot 11 m lang, 5 m breed en 4 m hoog kan printen. Met deze printer wil de universiteit samen met de bouwindustrie kennis ontwikkelen om over een aantal jaren betonproducten zoals complete wanden te printen.

De betonprinter heeft op het eerste gezicht veel weg van een bovenloophijskraan met in plaats van een hijskabel een printkop. Aan deze vrij te bewegen en te draaien printkop is via een slang een betonmeng- en pompinstallatie verbonden.

De volledig computergestuurde printer vergt een volledig nieuwe aanpak van het vervaardigen van objecten met beton. Normaliter bepaalt de bekisting bij het storten van beton de uiteindelijke vorm van de structuur; de betonprinter moet het maken van veel verfijndere betonstructuren mogelijk maken. Een andere mogelijkheid is het gebruiken van verschillende soorten beton in één object. Zo kan één wand op sommige plaatsen met vezels versterkt beton bevatten omdat hij op die plaatsen sterker moet zijn.

Voor het zo ver is, moeten de onderzoekers nog diverse obstakels overwinnen. Zo moet bij het printen van een nieuwe laag de onderliggende laag al voldoende draagkracht hebben opgebouwd om niet in te zakken, terwijl deze nog wel vochtig genoeg moet zijn om aan de nieuwe laag te hechten. Om die reden gaat de TU/e ook onderzoek doen naar nieuwe soorten beton.

Onderzoekers verwachten binnen vijf jaar de eerste producten op de markt te kunnen brengen. De ontwikkelingstijd is mede vanwege veiligheidseisen zo lang, vertelt TU/e-promovendus Rob Wolfs: ‘Het gaat om bouwproducten, dus veiligheid is enorm belangrijk. Dus er is gedegen onderzoek nodig.’

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven