Nieuws

3D-print op de huid

Arjen Dijkgraaf |

Voor het eerst kun je met een simpele 3D-printer patronen printen op de blote huid. Militairen zouden zichzelf zo bijvoorbeeld kunnen voorzien van gifgassensoren op momenten dat ze die nodig denken te hebben, suggereert een publicatie in Advanced Materials.

Je kunt ook denken aan medische behandelingen. Michael McAlpine en collega’s van de University of Minnesota hebben al een hydrogel met celmateriaal geprint op een gewonde labmuis.

Het belangrijkste verschil met ‘gewoon’ 3D-printen is dat de huid geen vlakke plaat is en bovendien altijd een beetje beweegt, hoe goed je ook probeert om hem stil te houden. De printkop kan dus niet vertrouwen op kalibratie vooraf, maar moet voortdurend peilen hoe ver hij van de huid zit. Dat kan door die huid van te voren te voorzien van enkele markeringen (de cirkeltjes op de foto), en de printer te voorzien van een visionsysteem dat ze in de gaten houdt.

Een ander punt is dat je tijdens het printen geen brandwonden wilt veroorzaken. McAlpine gebruikt een inkt die bij kamertemperatuur uithardt, al dan niet verrijkt met zilverdeeltjes voor elektrische geleiding.

De demo op de foto laat een heel simpele voorbeeldtoepassing zien. De functionele elektronica (hier een LED) is klassiek voorgebakken siliciumchipwerk, en de 3D-print omvat slechts de aansluitdraden en een spiraalvormige antenne om via inductie de LED van stroom te kunnen voorzien.

Maar ongetwijfeld kun je ook ingewikkeldere zaken printen. En als je dan ook nog de printer draagbaar maakt, kun je die aan je soldaten meegeven zodat ze niet álle denkbare meetapparatuur hoeven mee te sjouwen.

Of dat idee in militaire ogen serieus te nemen is, moet je misschien niet aan burgerwetenschappers vragen.

bron: University of Minnesota

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven