3D-weerkaart voor datacenters Amsterdam | Technisch Weekblad
Nieuws

3D-weerkaart voor datacenters Amsterdam

Wij Nederlanders mogen altijd graag klagen over het weer. In Amsterdam kunnen ze dat binnenkort in 3D doen. De geavanceerde technologie is echter niet bedoeld voor de alledaagse koffiepraat, maar moet datacenters van de Europese dataleverancier TelecityGroup helpen hun koeling optimaal in te richten. Het meetsysteem komt van het bedrijf Van Schaik Innovation Handling uit Eindhoven.

De meetgegevens worden verzameld met het mobiele apparaat EnoTemp. Dit meetstation brengt het gedrag van de lucht- en warmtestromen op alle datacenters in Amsterdam in kaart. Niet alleen leidt dit tot een optimale koeling van deze centrales voor TelecityGroup, maar ook kan dit bedrijf hun klanten adviseren over de meest energie-efficiënte opstelling van hun apparatuur. De verzamelde gegevens worden in 3D geanalyseerd.

Lees verder onder de afbeelding.

Data van de EnoTemp worden in een 3-dimensionaal model omgezet. Beeld: TelecityGroup

De EnoTemp meet met geluid (geluid verplaatst zich sneller door warme dan door koudere lucht) de temperatuur, de luchtsnelheid en de luchtvochtigheid. Al deze gegevens worden in een 3D-profiel van de ruimte getekend. Dit profiel kan worden bekeken in filmpjes in AVI- of MPEG-formaat. De meetresultaten zijn erg nauwkeurig: de EnoTemp kan luchtsnelheden vanaf 0,001 m/s waarnemen. Ook verwerkt het apparaat alle meetgegevens binnen een zeer korte tijd.

De aanleiding voor TelecityGroup om contact op te nemen met Van Schaik Innovation Handling is het succes dat de EnoTemp al heeft geboekt in de glas- en tuinbouwsector. Hier heeft het mobiele apparaat gezorgd voor veel kosten- en energiebesparing.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!