Nieuws

'90 % hernieuwbaar in 2050 haalbaar en betaalbaar'

Gerald Schut |
Energie, Milieu & Duurzaamheid

Volgens een onderzoek van de Finse LUT universiteit en de Duitse Energy Watch Group is een wereldwijd energiesysteem dat voor 90% uit hernieuwbare bronnen bestaat zowel haalbaar als betaalbaar. Omdat te bereiken zal de elektriciteitsopwekking moeten vervijfvoudigen aan zal die stroom volledig met hernieuwbare bronnen (70% zon) moeten worden opgewekt.

'Dit scenario is erg realistisch en is mogelijk met hedendaagse technologie,' stelt professor Christian Breyer (LUT). In het scenario neemt de hoeveelheid opgewekte zonnestroom toe met een factor 200. Elektriciteit wordt goedkoper, warmte duurder. De kosten voor de energievoorziening als geheel liggen marginaal lager dan vandaag. Verliezen door afschakeling (4%), netverliezen (14%) en opslag (8%) bedragen samen een kwart. Dat beduidend efficiënter dan het huidige fossiele systeem dan verliezen van 56% kent.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven