Ademende verpakking reduceert CO2-emissies | Technisch Weekblad
Nieuws

Ademende verpakking reduceert CO2-emissies

Onderzoekers van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) hebben berekend dat een slimme, ‘ademende’ verpakking aanzienlijk kan bijdragen aan het terugdringen van koolstofdioxide-emissies in het transport van groente en fruit.

‘De nieuwe verpakking maakt het mogelijk dat verse producten voortaan per schip in plaats van per vliegtuig kunnen worden vervoerd’, zegt onderzoekster Mieke Eppink. In geval van wegtransport maakt de nieuwe verpakking in een aantal gevallen bovendien de inzet van energievretende koelwagens overbodig.

Groente en fruit mag met recht symbool staan voor de geglobaliseerde economie. Op basis van verschillende transportscenario’s volgden de onderzoekers witte asperges uit Peru, mango’s uit Israël en kersen uit Chili. Uit alle scenario’s blijkt dat wanneer voor louter transport per schip wordt gekozen de CO2-reductie boven de negentig procent ligt. Bij gecombineerd transport per schip en vliegtuig is de vermindering nog altijd dertig procent, aldus de Wageningse onderzoekers. Opmerkelijk is dat de producenten niet alleen milieutechnisch voordeel behalen, ze zijn in geval van vervoer per schip ook nog eens flink goedkoper uit.

Het basisprincipe achter de innovatieve verpakking, die Xtend is gedoopt, is dat de kunststof polymeer in staat is om zuurstof grotendeels uit de zak te laten ontsnappen, terwijl het koolzuurgas dat uit de verse geoogste groenten en fruit ontwijkt, wordt vastgehouden. ‘We manipuleren de uitwisseling van zuurstof en koolzuurgas door met lasertechnieken perforaties in de folie aan te brengen’, legt Gary Ward, directeur technologie-ontwikkeling van StePac. Dit Israëlische verpakkingsbedrijf bracht de innovatieve folie eind maart op de markt.

De folie heeft bovendien een hydrofiel karakter waardoor de verpakking de eigenschap krijgt om waterdamp met een hoge snelheid door de folie af te voeren. Vergelijkbaar met Gore-tex-jas wordt waterdamp afgevoerd. ‘Door gebrek aan vocht ontstaan minder schimmels en blijven de verpakte groenten en fruit er groener uitzien’, aldus Ward. In mei werd ervaring opgedaan met de transport van asperges naar Engeland. Ze bleven vijf dagen langer wit, zonder dat ze bruine punten gingen vertonen, aldus StePac.