Nieuws

Afnamegarantie kan getijdencentrale in Wales alsnog redden

Tidal Lagoon Power (TLP) gelooft dat de grote getijdencentrale bij Swansea, die vorige zomer werd afgeblazen, toch gebouwd kan worden. Dat schrijft The Guardian. Verschillende bedrijven zouden bereid zijn een ‘power puchase agreement’ (ppa) voor een langdurige vaste stroomafname tegen een vaste stroomprijs met TLP te sluiten.

Grondbedrijf Land Securities, de luchthaven Cardiff en projectontwikkelaar Berkeley Group zouden interesse hebben. Als er over een jaar genoeg ppa’s getekend zijn kan de bouw beginnen en kan de centrale in 2025 klaar zijn. Ppa’s zijn interessant voor bedrijven omdat ze prijszekerheid bieden bij eventuele prijsstijgingen en voor een groen image zorgen. Vorig jaar hebben 121 bedrijven wereldwijd in 21 landen voor 13,4 GW aan ppa’s getekend, ruim twee keer meer dan een jaar eerder.

Het plan voor de centrale in Swansea (€ 1,5 miljard) staat weer in de belangstelling, nadat in enkele maanden tijd de bouwplannen van twee kerncentrales in het Verenigd Koninkrijk is stopgezet. Door de lagune bovendien te bedekken met drijvende zonnepanelen zou de opbrengst met 770 GWh anderhalf keer groter worden dan de oorspronkelijk geplande 572 GWh per jaar.

De lagune in Swansea zou zestien turbines tellen met een totaalvermogen van 320 MW. De centrale zou veertien uur per dag elektriciteit opwekken, doordat de 6 m hoge turbines zowel bij het vullen als bij het leeglopen van de lagune elektriciteit op zouden wekken. Het getijdeverschil in Swansea bedraagt 7 tot 14 m. Tot nu toe was al € 46 miljoen in de ontwikkeling van Tidal Lagoon Power (TLP) gaan zitten.

De Britse oud-minister Hendry vindt dat de lange levensduur (120 jaar) van de getijdencentrale in een kostenvergelijking met wind- en kernenergie moet worden meegenomen. ‘Tegen die tijd zouden turbines van windparken al drie of vier keer vervangen zijn en een kerncentrale gaat slechts half zo lang mee’, zei Hendry vorig jaar in The Guardian. De kostenvergelijking wordt doorgaans slechts over de eerste 30 jaar gemaakt.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven