Afval-naar-chemie-fabriek in Rotterdam | Technisch Weekblad
Nieuws

Afval-naar-chemie-fabriek in Rotterdam

De Botlek in Rotterdam krijgt mogelijk een fabriek die jaarlijks 360.000 ton plastic afval omzet in 220.000 ton ‘groene’ methanol. Het zou de eerste installatie van dit type in Europa worden.

Niet-recyclebaar afval, waaronder plastic, wordt vergast naar synthesegas (syngas) en vervolgens omgezet in methanol. De hoeveelheid afval komt overeen met het jaarlijkse afval van 700.000 huishoudens. Aangezien bijna altijd natuurlijk gas en kolen gebruikt worden om methanol te produceren, zal deze fabriek 300.000 ton CO2 uitstoot besparen. Dat maakte een consortium van onder andere AkzoNobel, havenbedrijf Rotterdam en Air Liquide bekend op 16 februari.

AkzoNobel levert ‘groene’ waterstof die vrijkomt bij de elektrolyse om chloor en loog te produceren; Air Liquide zal de benodigde zuurstof of aanleveren; het Havenbedrijf Rotterdam verzorgt de infrastructuur.

De initiële investering bedraagt € 9 miljoen. Bij bewezen succes zullen de betrokken partijen eind dit jaar de beslissing nemen om de resterende € 191 miljoen te investeren.

‘We kunnen afval omzetten in methanol, een essentieel materiaal voor vele hedendaagse producten en een duurzame brandstof voor transport’, zegt Marco Waas, directeur Research Development & Innovation bij AkzoNobel, ‘Zo kan het fossiele brandstoffen vervangen. Bovendien bespaart het CO2-uitstoot die zou ontstaan bij het verbranden van het afval.

De beoogde fabriek in de Botlek zal twee keer zoveel afval omzetten als de commercieel geschaalde fabriek in Edmonton, Canada. ‘Het is een belangrijke stap in de richting van een duurzame en circulaire chemische industrie’, zegt Waas. ‘De overeenkomst komt op het juiste moment gezien de huidige uitdagingen met het recyclen van plastic in Europa.’