Nieuws
Oosterweelverbinding

Akkoord oplossen Antwerps fileleed

‘Een historische reuzenstap’ en een ‘eind aan jarenlange impasse’.

Met die woorden kondigden Vlaamse overheden en actievoerders aan dat er eindelijk een akkoord bereikt is, op 17 maart, over de vernieuwing van de infrastructuur rond Antwerpen. Het gaat om nieuwe snelwegverbindingen rond en reductie van snelwegverkeer door de stad.

De filedruk in de havenstad is al jaren zeer groot: Antwerpen bekleedt een toppositie in Europese file-hitlijst. Omdat de route van de A12/E19 dwars door dichtbebouwde omgeving loopt, langs het Sportpaleis, Merksem en Berchem naar Antwerpen-Zuid (donkerrode lijn op het kaartje), hebben omwonenden sterk te lijden onder de uitlaatgassen en verkeersherrie. Een van de oplossingen is om het hele traject te overkappen; overheden en Havenbedrijf reserveren alvast € 1,25 miljard voor deze ‘eerste grote fase’.

Als alternatief voor dit traject moet de Ring Antwerpen gesloten worden door de aanleg van de Oosterweelverbinding westelijk om het centrum heen, door een tunnel, via de linkeroever van de Schelde en langs het havengebied (turquoise lijn). Deze gesloten ring moet een ‘verzachte ring’ worden die ‘ingekapseld wordt in het stedelijk weefsel’, aldus de bestuurders. Een modale verschuiving dient ervoor te zorgen dat hier minder auto’s en meer fietsen, taxi’s en ov gaan rijden.

Een noordelijk gelegen nieuwe corridor (groene lijn) van de havens naar het oosten, het ‘radicale haventracé’, zou ook de verkeersintensiteit op de Ring verder omlaag brengen. Die verbinding loopt via de Beverentunnel, de Liefkenshoektunnel en de Tijsmanstunnel. Die laatste krijgt er een tweede tunnelbuis bij.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven