Alkmaar krijgt vierde verbrandingslijn | Technisch Weekblad
Nieuws

Alkmaar krijgt vierde verbrandingslijn

De Huisvuilcentrale in Alkmaar bouwt momenteel een vierde verbrandingslijn voor 150.000 ton per jaar. Tebodin en Kema adviseren.

Alkmaar – Ook het comité ‘Stop Vuilverbranding’ heeft niet kunnen verhinderen dat de NV Huisvuilcentrale in Alkmaar al grotendeels klaar is met de bouw van een vierde verbrandingslijn. Nadat de Raad van State de bezwaren van het actiecomité tegen de uitbreiding ongegrond had verklaard, kon burgemeester drs. M. van Rossen van Alkmaar op 12 maart 2003 de eerste paal slaan.

De komst van een vierde lijn is volgens de Huisvuilcentrale nodig omdat het aanbod van huishoudelijk en bedrijfsafval uit de 42 gemeenten in Noord-Holland Noord en Flevoland blijft stijgen, terwijl de drie huidige verbrandingsovens (capaciteit 470.000 ton per jaar) aan hun plafond zitten. Met de vierde lijn, waarvan de bouw eind juni moet zijn voltooid, krijgt de afvalverbrandingsinstallatie er zo’n 150.000 ton aan extra verbrandingscapaciteit bij. Na de koude en warme inbedrijfstelling begint in oktober 20004 het proefdraaien. In november moet de vierde verbrandingslijn dan in bedrijf gaan.

 

Investering

Er zijn bij dit bouwproject, dat een investering vergt van 110 miljoen euro, enkele grote ingenieursbureaus betrokken. Samen met Kema ondersteunt Tebodin het projectteam. Voorts adviseert Tebodin de hoofdaannemer over alle thermische aspecten van het project. BNVR, een samenwerkingsverband van Bam en VonRoll, treedt op als hoofdaannemer. VonRoll houdt zich bezig met ketelbouw en rookgasreiniging, terwijl BAM de betonbouw, leidingen en gebouwgebonden installaties voor zijn rekening neemt. Siemens ABB is verantwoordelijk voor de elektrische en mechanische besturingssystemen.

 

Denox-installatie

In tegenstelling tot de drie bestaande eenheden heeft de vierde lijn een moderner ontwerp, waardoor de verbrandingscapaciteit anderhalf keer hoger ligt. Zo kan de Huisvuilcentrale hier hoogcalorisch afval en de residuen van de scheidingsinstallaties verbranden, zoals ijzer en non-ferrometalen metalen (koper, aluminium en zink). Verbranding van hoogcalorisch afval is bij de bestaande infrastructuur niet mogelijk. Bijzonder aan de rookgasreiniging is dat de Denox-installatie aan het begin van de cyclus zit, waardoor herverwarming met aardgas voortaan overbodig is. De komst van de vierde lijn bespaart jaarlijks vijf miljoen m3 aardgas. Het afvangen van dioxinen gebeurt met een wasser in plaats van een doekenfilter.

Door de komst van de extra verbrandingslijn is het voor de Huisvuilcentrale rendabel om een tweede stoomturbine te plaatsten, die de warmte van het verbrandingsproces gebruikt voor de productie van stoom. Deze stoom heeft een druk van 40 bar en een temperatuur van 400 °C. De centrale gebruikt deze energiebron zowel voor het bedrijventerrein Boekelermeer als voor het stadsverwarmingsnet van Alkmaar.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!