Alledaagse elektronica als snelle stralingsdetector | Technisch Weekblad
Nieuws

Alledaagse elektronica als snelle stralingsdetector

Gerald Schut | dinsdag 15 januari 2019
Energie, Onderzoek & R&D, Veiligheid

Onderzoekers van North Carolina State University hebben een nieuwe methode ontwikkeld om binnen een uur uitsluitsel te geven over aan hoeveel straling iemand is blootgesteld. Tot nu toe nam een dergelijke analyse weken in beslag, terwijl de behandeling van stralingsslachtoffers al binnen een à twee weken moet beginnen. Het is een onbegonnen zaak te beginnen met behandelen zonder precies te weten wie er (te veel) is blootgesteld.

Op basis van kristallijne materialen die in vrijwel alle elektronica zoals smartphones te vinden zijn en door bijna iedereen bij zich gedragen worden, kunnen de Amerikaanse onderzoekers aangeven aan hoeveel straling de drager is blootgesteld. De techniek is snel, betrouwbaar en kan grote hoeveelheden onderzoeksmateriaal aan, stellen de onderzoekers.

Door het kristallijne materiaal uit de elektronica in een luminescentiemeter te plaatsen is een spectrale handtekening te bepalen die gerelateerd is aan het aantal elektronen in de altijd aanwezige ‘gaten’ in het materiaal. Hiermee is via een algoritme te bepalen aan welke stralingsniveaus het materiaal heeft blootgestaan.

Volgens hoofdonderzoeker Robert Hayes zijn ook andere laboratoria in onder meer Oklahoma en Denemarken in het bezit van de benodigde apparatuur voor dergelijke analyses. ‘Als we deze techniek al hadden gehad ten tijde van Fukushima, hadden we heel veel mensen gerust kunnen stellen’, stelt Hayes. ‘Het is alsof je je persoonlijke stralingsdetector hebt.’ Zijn onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Radiation Measurements.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW