Nieuws

Als het maar $100 kost ben jij het product

Persoonlijke genetische tests worden steeds eenvoudiger en goedkoper. Voor een beetje spuug en minder dan € 200 weet je of je een verhoogde kans hebt op een handvol genetische aandoeningen en krijg je meer inzicht in je stamboom. Het Amerikaanse 23andMe is de grootste speler op deze ontluikende markt.

Gastheer Stephen Dubner van de Freakonomics-podcast voert er een boeiend gesprek over met Anne Wojcicki, oprichter en directeur van 23andMe. Wojcicki, ex-vrouw van Google-oprichter Larry Page, vertelt dat zij in haar vorige leven als investeerder dollartekens in haar ogen kreeg bij de gedachte aan al die extra medicijnen die je aan chronisch zieken kunt verkopen. 'Obesitas is de ultieme moneymaker.' Denk aan de aanstaande obesitasexplosie in China. 'Die mensen gaan niet direct dood. Ze hebben eerst 20 jaar hart- en vaatziekten, diabetes enzovoort.' Wojcicki, besloot die mensen te helpen om überhaupt niet ziek te worden.

Of voorkennis over genetische aandoeningen tot een gezondere levensstijl leidt staat overigens niet vast. Dubner haalt onderzoek aan dat suggereert er misschien sprake is van een selectie-effect. Juist mensen die bewust met hun gezondheid omgaan, zijn geneigd eerder zo'n test doen, dus misschien is de gezondheidswinst niet aan de test te danken. In het interessante gesprek slaagt Wojcicki er niet in om alle zorgen over privacy weg te nemen.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven