Aluminium smelten met zonlicht | Technisch Weekblad
Nieuws
De zonnetoren in Jülich

Aluminium smelten met zonlicht

  • SOLAM-project
  • Zonneoven haalt 700 °C

Zuid-Afrika en Duitsland werken gezamenlijk aan een methode om zonne-energie in te zetten voor het smelten van aluminium. Zuid-Afrika heeft een grote aluminiumindustrie en gebruikt nu voor het opwekken van energie grotendeels kolen. Onderzoeksinstellingen en industrie, verenigd in het project SOLAM (solar melting of aluminium in a directly radiated rotary kiln) willen nu in ieder geval in de Zuid-Afrikaanse aluminiumindustrie zonne-energie een grotere rol laten spelen.

De projectpartners ontwikkelen een roterende zonneoven, een cilindervormige trommel, vergelijkbaar met de trommel in een wasmachine. Verschillende spiegels concentreren het zonlicht op deze langzaam draaiende oven. Op die manier loopt de temperatuur in de oven op tot circa 700 °C, rond de smelttemperatuur van aluminium.

Het Duitse DLR (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt), een van de betrokken partijen, zal de zonneoven vanaf 2017 gaan testen in Jülich, waar het onderzoekscentrum een zonnetoren heeft staan. Deze testlocatie bevat meer dan 2.000 spiegels die het zonlicht kunnen richten op de toren.

Voor het zover is, zal er een zonneoven op laboratoriumschaal getest worden in Köln. Uit deze test moet onder meer de kwaliteit duidelijk worden van het aluminium dat op deze manier is gesmolten.

Een tweede uitdaging waar de betrokken partijen zich over gaan buigen, is het transport van het gesmolten aluminium, dat van de zonneoven naar de productiefaciliteiten vervoerd moet worden. Vooralsnog is niet duidelijk hoe de SOLAM-partners dit probleem willen aanpakken.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!