Nieuws
Blue Moon

Amazon-baas presenteert maanlander

Opnieuw komt er een miljardair met een eigen maanlander: Amazon-oprichter Jeff Bezos presenteerde op 10 mei de Blue Moon.

Blue Origin, opgericht door Bezos, zal de Blue Moon gaan bouwen. Het moet een flexibele maanlader worden, die grote en kleine payloads kan vervoeren; zowel astronauten als vracht kunnen met het ruimtevaartuig mee. Behalve zachtjes en nauwkeurig landen op de maan, kan Blue Moon ook vracht droppen, aldus Blue Origin.

Er komen diverse uitvoeringen van de lander, waarbij de grootste versie ontworpen is om ook weer op te stijgen van de maan, wat bemande vluchten mogelijk maakt. De VS heeft de ambitie uitgesproken om in 2024 opnieuw Amerikanen op de maan te zetten. De technologie om verticaal te kunnen landen en opstijgen is afkomstig van New Shepard, een suborbitale, bemande raket van Blue Origin. Deze raket past VTVL (vertical-takeoff, vertical-landing) toe. New Shepard is bedoeld voor toeristische reizen naar de ruimte. De BE-7-motor van Blue Moon is volgens het bedrijf al zo’n drie jaar in ontwikkeling; de eerste ontstekingstest moet deze zomer plaatsvinden

De lander bestaat uit meerdere dekken die gezamenlijk enkele tonnen aan vracht kunnen vervoeren. De brandstofcellen van de maanlander zijn te gebruiken om payloads indien nodig van energie te voorzien. Inclusief vracht bedraagt het gewicht van de lander circa 15 ton.

Blue Origin is overigens niet de enige partij die dingt naar een contract met de Amerikaanse overheid voor het vervoeren van vracht en astronauten naar de maan; onder meer Lockheed Martin toonde eerder een eigen ontwerp voor een maanlander.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven