Amazon investeert in groot windpark voor Nederlandse kust | Technisch Weekblad
Nieuws

Amazon investeert in groot windpark voor Nederlandse kust

Shell en Eneco werken 18,5 km voor de kust van Egmond aan Zee aan de realisatie van een offshore windpark Hollandse Kust Noord. Het park staat gepland voor 2023 en zal een totale capaciteit hebben van 759 megawatt (MW) en jaarlijks minimaal 3.3 TWh genereren. Amazon koopt meer dan 50 procent van die capaciteit, in totaal 380 MW, voor zijn activiteiten in Europa.

De samenwerking van Amazon met Crosswind Consortium, de joint venture van Shell en Eneco, maakt diverse innovaties in het windpark mogelijk. Verschillende demonstratieprojecten kunnen daardoor in de toekomst op volledige schaal worden geïmplementeerd. Deze omvatten een drijvend zonnepark, batterijopslag voor de korte termijn, optimaal afgestemde turbines en ‘groene waterstof’ gemaakt door elektrolyse als een verdere uitbreiding van de opslagtechniek. Met een combinatie van deze projecten kan een ​​continue stroomvoorziening worden gegarandeerd, ongeacht de windomstandigheden.

Amazon heeft zichzelf ten doel gesteld om in 2030 volledig CO2 te opereren. Het bedrijf is met 187 zonne- en windprojecten wereldwijd de grootste zakelijke koper van hernieuwbare energie ter wereld. Deze projecten hebben een capaciteit van meer dan 6,9 GW en leveren jaarlijks meer dan 20 miljoen MWh aan energie. De investering in windpark Noord Hollandse Kust is het tweede offshore windproject van Amazon.