Nieuws

AMC test medische zwarte doos

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) gebruikt als eerste ziekenhuis in Europa de Surgical Black Box tijdens een operatie.

Het door de Canadese hoogleraar chirurgie Teodor Grantcharov ontwikkelde computersysteem werkt vergelijkbaar met een zwarte doos in vliegtuigen, vandaar de naam. Het systeem verzamelt en analyseert alle data die tijdens een operatie worden gegenereerd. Het gaat hierbij niet alleen om de medische gegevens van de patiënt, maar ook om bijvoorbeeld de temperatuur in de OK, hoe vaak de deur van deze OK opent en sluit en het geluidsniveau. Ook videobeelden worden meegenomen in de analyse.

De software in de Surgical Black Box markeert afwijkende momenten tijdens de operatie; vervolgens analyseren ervaren chirurgen van de universiteit van Toronto deze geselecteerde data, maken hierover een rapportage en sturen deze binnen 24 uur terug naar het AMC, zodat de operatie nabesproken kan worden door het operatieteam. Deze handelingen moeten het operatieteam een beter inzicht geven in hun handelen, wat de kans op fouten verkleint en de veiligheid voor de patiënt vergroot.

Prof.dr. Marlies Schijven voert vandaag als eerste Europese arts een operatie uit, met de Surgical Black Box aanwezig. Hiermee luidt ze de testfase van het systeem in het AMC in. De analyse van deze operatie vindt morgen plaats.

Het Radboud UMC in Nijmegen werkt sinds vorig jaar met een medische zwarte doos, maar dat betreft een systeem dat uitsluitend audio- en video-opnames maakt.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 24 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven