Amercentrale: drie miljoen ton biomassa meegestookt | Technisch Weekblad
Nieuws

Amercentrale: drie miljoen ton biomassa meegestookt

Energiebedrijf Essent heeft bekendgemaakt dat sinds 2001 drie miljoen ton biomassa is ingezet voor de productie van groene stroom, voldoende voor ruim anderhalf miljoen huishoudens. Een nieuwe mijlpaal, aldus Essent.

‘Twee jaar geleden zetten we in één jaar een half miljoen ton biomassa in en waren al koploper’, aldus Etienne Vollebregt, plantmanager van de Amercentrale in Geertruidenberg. ‘Nu zitten we bijna op een miljoen ton per jaar. Een half miljoen huishoudens kunnen we daarmee elk jaar weer van groene stroom voorzien.’ Vollebregt zegt dat er vanuit het buitenland grote interesse bestaat voor de technieken die in de Amercentrale toegepast worden voor het vergassen van het en het grootschalig meestoken van houtpellets (samengeperst zaagsel).

Lees verder onder de foto.

De Amercentrale heeft inmiddels 3 miljoen ton biomassa meegestookt. (beeld: Essent)

De Amercentrale heeft inmiddels 3 miljoen ton biomassa meegestookt. (beeld: Essent)

De biomassa – van verschillende herkomsten en samenstellingen – die Essent gebruikt voor de opwekking van groene stroom gaat grotendeels naar de Amercentrale en bestaat voornamelijk uit houtpellets. De 100%-biomassacentrale in Cuijk gebruikt voor de stroomopwekking dun- en snoeihout uit de Nederlandse bossen.

Essent doet ook onderzoek naar de toepasbaarheid van andere soorten biomassa, zoals cacaodoppen, rijstschillen, suikerriet reststromen, bamboe en koffieschillen. Het gaat hierbij uitsluitend om biomassa uit secundaire reststromen; de productie hiervan vergt geen extra landgebruik.

Een ander onderzoeksveld van de energiemaatschappij is de zogenoemde ‘biocoal’, een houtachtige biomassa die na verhitting tot maximaal 300 graden Celsius (torreficatie) verandert in een soort van houtskool met eigenschappen vergelijkbaar met die van steenkool. Essent ziet biocoal als een brandstof met een belangrijke toekomst.

Essent wil in de Amercentrale een uitgebreide, meerjarige test gaan doen met biocoal. De komende vijf jaar wil de energiemaatschappij meer dan 400.000 ton biocoal meestoken als vervangende brandstof voor steenkool. Dit moet leiden tot een aanzienlijke reductie in CO2-uitstoot bij de productie van elektriciteit.


Bron: Essent

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!