Nieuws

Apocalyptische beelden van grootste kolenmijn

Klimaatactivist en beeldkunstenaar Joanie Lemercier heeft in interessante en visueel indrukwekkende Twitter-draad in elkaar gezet over de grootste kolenmijn van Europa: de Duitse Hambachmijn, een eer die Hambach overigens moet delen met de Poolse Belchatowmijn.

Op de plek van het oude Hambachwoud op slechts enkele tientallen kilometers van de Nederlandse grens, halverwege Keulen en Maastricht, wordt via dagbouw bruinkool gedolven. Lemercier toont prachtig beeldmateriaal van industriële monsters die het voormalige bos in een doodse vlakte veranderen. Tien jaar geleden had al 4.000 ha bos moeten wijken voor bruinkoolafgraving en dat kan nog ruim verdubbelen. De Hambachmijn zorgt in zijn eentje voor 100 Mton aan CO₂-emissies, schrijft Lemercier: meer dan de helft van de totale Nederlandse uitstoot. Dat lijkt aan de hoge kant; als je productie van 40 Mton vermenigvuldigt met een emissiefactor van 1,5 kom je op 60 Mton, wat natuurlijk nog steeds gigantisch is. Bekijk vooral de beelden. Die blijven je bij.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven