Nieuws

Aqualab opent deuren in Rotterdam

Mischa Brendel |
Onderzoek & R&D

  • Golvensimulator
  • Roboticalab

Op 23 april opende bij het RDM Centre of Expertise het waterloopkundig laboratorium genaamd Aqualab van de Hogeschool Rotterdam. Dit lab, dat zich bevindt in het Innovation Dock op de campus van RDM Rotterdam, bestaat uit een bassin van 20 x 10 x 1 m met voor- en achterin het bassin steenkorven met daarin breuksteen, die functioneren als golfbreker. Een golfschotsysteem simuleert golven tot een hoogte van circa 15 cm, bij een waterstand van 50 tot 70 cm.

Hogeschool Rotterdam, de eigenaar van het Aqualab, zet het lab onder meer in voor de opleidingen civiele techniek en scheepsbouwkunde, maar ook kennisinstellingen en bedrijven kunnen het Aqualab huren voor gebruik.

Op dezelfde locatie als het Aqualab opent de TU Delft binnenkort een roboticalab. Samen met de Hogeschool Rotterdam en het Albeda College gaat de technische universiteit in het Innovation Dock onderwaterrobots testen. Voor dit onderzoek gebruiken de onderwijsinstellingen behalve het Aqualab en het roboticalab ook een afgescheiden deel van het buitenwater van de Dokhaven. Toepassingen voor dergelijke robots liggen bij de inspectie van havens, seismische metingen in de offshore-industrie en de inspectie van boorplatforms.

Het Innovation Dock bevindt zich in een voormalige machinehal op de campus van RDM Rotterdam en bestaat uit twee delen: een deel voor onderwijsinstellingen en een deel voor bedrijven. Het idee is dat beide partijen elkaar aanvullen door onderzoek dat relevant is voor de gevestigde bedrijven te laten uitvoeren in samenwerking met de aanwezige onderwijsinstellingen.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven