Nieuws

Automatisering van tafelvoetbal

Bosch Rexroth en Fraunhofer Academy toonden onlangs op de Hannover Messe een gerobotiseerde versie van het tafelvoetbalspel. Bosch Rexroth ontwikkelde een intelligente robot-tafelvoetballer; Fraunhofer heeft het spel omgebouwd tot een it-beveiligingstrainer.

Bosch Rexroth toonde de robottafelvoetballer KI-cker, die de vier armen aan de ene zijde van het tafelvoetbalspel bedient; de vier stangen aan de overzijde worden door de menselijke tegenstander bediend. Het spel bestaat verder uit een conventionele bak met bal, met aan de armen bevestigde voetbalpoppetjes, welke kunnen schuiven en draaien.

Acht actuatoren bedienen de vier stangen van de robot: per arm een voor rotatie en een voor het schuiven. Deze actuatoren worden aangestuurd door een neuraal netwerk. Dat leert van juiste en onjuiste beslissingen. Een juiste beslissing leidt tot een doelpunt, een onjuist tot een tegendoelpunt.

Bij aanvang van de Messe verloor de robot al zijn partijen, maar op de slotdag stond hij zijn mannetje tegen menselijke opponenten, aldus een woordvoerder van Bosch Rexroth.

De Cyberkicker van Fraunhofer Academy (zie foto) is een trainingstool voor it-beveiliging in het jasje van het tafelvoetbalspel. Hier gaat het om een bak met armen waaraan spelers schuiven en draaien. Zij bewegen poppetjes op een horizontale monitor ter grootte van de tafelvoetbalbak. Er zijn een aanvaller en een verdediger. De aanvaller stuurt met zijn virtuele poppetjes virussen, spam en Trojaanse paarden op de verdediger af, die ze met viruskillers en spamfilters probeert te neutraliseren.

Eerdere geautomatiseerde versies van tafelvoetbal hadden geen succes: ze beschikken niet of nauwelijks over enige vorm van intelligentie, maar reageren uitsluitend op bewegingen van de bal.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven