Automotive hub heeft ambities | Technisch Weekblad
Nieuws

Automotive hub heeft ambities

Henk Tolsma | woensdag 2 december 2009
Arbeidsmarkt & Onderwijs

De Nederlandse automotive hub telt 42.000 medewerkers, die een jaarlijkse omzet van 12 miljard euro genereren.

De overkoepelende Federatie Holland Automotive bestaat uit de producenten Nedcar, Daf Trucks, Scania en VDL (bussen), toeleveranciers zoals Bosch/VDT, TomTom, Vredestein en Polynorm, en grondstoffenleveranciers waaronder Corus en DSM. Kennisinstituut TNO Automotive en onderwijsinstellingen TU Eindhoven en Hogeschool Arnhem en Nijmegen, met hun automotive opleidingen, maken dit cluster, samen met subsidiëring door de overheid, compleet.

Dit samenwerkingsverband heeft zijn zwaartepunt in zuidoost-Brabant. Een belangrijke rol heeft het Automotive Technology Center (ATC) in Helmond. Hierin zijn honderd van de driehonderd Nederlandse automotive-bedrijven vertegenwoordigd. Deze campus moet binnen enkele jaren 1500 arbeidsplaatsen en 750 studenten tellen.

Netwerkorganisatie ATC legt zich toe op markt- en technische trendanalyses, kennistransfer, en ontwikkeling van nieuwe materialen. Een speerpunt vormt de elektrificatie van de aandrijflijn. De ambitie is op termijn vier miljard euro extra omzet en tienduizend nieuwe arbeidsplaatsen te genereren.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!