Nieuws
Roboat

Autonome ‘Roboat’ in de grachten

Toeristen die zich door een autonome boot door de Amsterdamse grachten laten varen.

Als het aan de TU Delft, Wageningen University and Research en het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology ligt, is dit in de nabije toekomst werkelijkheid. Vanaf 2017 moeten de eerste prototypes van de Roboat in de grachten van de Nederlandse hoofdstad varen.

Lees verder onder de afbeelding
Roboat
(Copyright: (MIT Senseable City Labs/AMS Institute)

Het onderzoek komt onder de vlag van het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute), wat dienstdoet als proeftuin voor dergelijke onderzoeken. Het is echter MIT dat met een investering van € 20 miljoen het grootste deel van het totale onderzoeksbudget van € 25 miljoen bijdraagt.

De zelfsturende boten zien eruit als kleine platforms. ‘Denk bij Roboat aan zelfsturende boten die mensen en goederen kunnen vervoeren’, aldus Carlo Ratti, hoogleraar bij MIT en een van de hoofd­onderzoekers. Maar volgens Arjan van Timmeren, wetenschappelijk directeur van AMS Institute, kunnen de Roboats nog breder worden ingezet: ‘De mogelijkheden voor Roboats zijn eindeloos. Zo gaan we ons ook bezighouden met ‘environmental sensing’, bijvoorbeeld door het verder ontwikkelen van onderwaterversies van de Roboat die metingen in rioleringssystemen uitvoeren om ziekteverwekkende stoffen vroegtijdig op te sporen, of Roboats die de grachten ontdoen van ronddrijvend afval, of raad weten met de 12.000 fietsen die er jaarlijks in belanden.’

Lees verder onder de afbeelding
Roboat
(Copyright: (MIT Senseable City Labs/AMS Institute)

Een andere inzet van de Roboat die MIT, de TUD en WUR willen onderzoeken, is die van tijdelijke constructie. Zo kunnen de Roboat-platforms gekoppeld worden en dienstdoen als drijvende bruggen of drijvende podia.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven