AZ krijgt modern stadion | Technisch Weekblad
Nieuws

AZ krijgt modern stadion

Ere-divisieclub AZ krijgt met ingang van het seizoen 2006-2007 de beschikking over het nieuwe DSB-voetbalstadion. Architectenbureau Zwarts & Jansma heeft een arena gecreëerd waarin alle 13.500 toeschouwers vrij zicht hebben op het speelveld.

Alkmaar – Voor een ambitieuze voetbalclub als AZ is de huidige Alkmaarderhout niet meer toereikend. De gezellige maar krakkemikkige accommodatie kan amper achtduizend toeschouwers herbergen, terwijl toiletten, douches en ontvangstruimten sterk te wensen overlaten. Zo houdt trainer Louis van Gaal kantoor in een houten barak. Hoofdsponsor en AZ-voorzitter Dirk Scheringa is de drijvende kracht achter de bouw van het DSB-stadion dat momenteel in aanbouw is. De nieuwe accommodatie ligt langs rijksweg A9 aan de zuidkant van Alkmaar, vlakbij verkeersplein Kooimeer en de NV Huisvuilcentrale. Dit laatste heeft als voordeel dat het stadion profiteert van de restwarmte die vrijkomt bij de afvalverbrandingsinstallaties.

De nieuwe voetbaltempel, die Kooimeer Plaza als werktitel had, biedt plaats aan 13.500 toeschouwers. In het ontwerp heeft Zwarts & Jansma rekening gehouden met een uitbreiding naar 17.000 zitplaatsen. Het DSB-stadion kost in totaal 80 miljoen euro, waarvan 38 miljoen voor de bouw. Voor dat bedrag krijgt AZ Vastgoed een modern stadion met businessrooms, lounges, restaurants en skyboxen. Oorspronkelijk zou rondom het nieuwe stadion 20.000 m2 worden gebouwd voor de detailhandel, sporten vrijetijdsvoorzieningen, maar heftige protesten van de middenstand in de binnenstad hebben dat verhinderd.

Zwarts & Jansma heeft voor het nieuwe stadion gekozen voor een staal-betonconstructie, waarvan de tribunes in hoogte verschillen, maar wel in een vloeiende lijn op elkaar aansluiten. Uitgangspunt is dat alle toeschouwers optimale zichtlijnen hebben op het veld, doordat de tribunes ovaalvormig zijn en alle stoelen gericht zijn op het midden van het speelveld.

Hoewel de eerste concrete plannen al in 1998 werden gesmeed, begonnen door allerlei juridische procedures de bouwwerkzaamheden pas in december 2004, toen voorzitter Scheringa de eerste van de 500 funderingspalen in de grond sloeg. Hoofdaannemer is bouwbedrijf Midreth.

Ook Corus speelt een belangrijke rol in de bouw van het stadion. Het BritsNederlandse staalbedrijf levert het buisvormige constructiestaal in vier verschillende maten vanuit de vestigingen in Zwijndrecht en Hartlepool (Groot-Brittannië). In totaal gaat het om 623 ton koudgevormde buizen die Hardstaal in Lemmer tot staalconstructie assembleert. Voorts levert Corus Colors in IJmuiden 50 micron panelen van polyurethaan die op de 25 meter hoge gevels worden bevestigd. Uiteraard zijn deze gevelpanelen geverfd in rood en zwart, de clubkleuren van AZ.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!