Nieuws

Azië overweegt deeltjesversnellers

Wetenschappers hebben een gedetailleerd plan gepresenteerd om voor € 4 à 4,5 miljard in China een Circular Electron Positron Collider (CEPC) te bouwen om het higgsdeeltje te onderzoeken. De bouw zou van 2022 tot 2030 duren.

De CEPC omvat een ring van 100 km om 240 GeV te halen. Japan besluit voor het eind van dit jaar of het een even dure concurrerende kaarsrechte tunnel gaat bouwen, de International Linear Collider (ILC; 20 km, 250 GeV).

Het voordeel van de ronde Chinese CEPC is dat hij 5 keer meer nuttige deeltjesbotsingen levert dan de ILC. Maar de kaarsrechte Japanse ILC zou weer makkelijk te verlengen zijn als later hogere energieniveaus nodig zijn: rechte tunnels halen hogere energieniveaus, maar leveren minder botsingen. Nieuw onderzoek aan het Higgsdeeltje kan nog net toe met de het energieniveau in ringvormige deeltjesversnellers. Het ringvormige CERN (27 km), waar het Higgsdeeltje in 2012 is ontdekt, beperkt zich tot 120 GeV.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven