Bacteriekorrels zuiveren water | Technisch Weekblad
Nieuws

Bacteriekorrels zuiveren water

Waterschap Veluwe is erg tevreden over de experimentele waterzuiveringsinstallatie Nereda op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Epe.

In plaats van de traditionele vlokken, gebruikt de waterzuiveringsinstallatie speciale korrels met bacteriën. Deze korrels bezinken veel sneller dan de vlokken, waardoor het zuiveringssysteem minder ruimte inneemt en minder kosten met zich meebrengt dan een conventionele installatie. Het systeem zuivert zowel huishoudelijk als bedrijfsafvalwater.

De rioolwaterzuiveringsinstallatie in Epe is het enige waterzuiveringssysteem van Waterschap Veluwe dat genoodzaakt is te lozen op binnenwater. Het gereinigde water van de installatie in Epe komt uiteindelijk in het Apeldoorns kanaal terecht. De kwaliteit van dit gezuiverde water is echter lager dan de kwaliteit van het water van andere rioolwaterzuiveringssystemen en de installatie in Epe voldoet dan ook niet aan alle wettelijke eisen. Om hier wel aan te kunnen voldoen, zijn investeringen van 4,5 miljoen euro nodig.

De Nereda-installatie biedt daarom juist een mooie uitkomst. Met de speciale korrelslibtechnologie, waarin bacteriën opgeslagen in korrels het water zuiveren, worden stikstoffen en fosfaten efficiënter uit het water gezuiverd. Bij deze zuiveringstechniek worden geen chemicaliën gebruikt.

Lees verder onder de foto.

De Nereda-proefinstallatie in Epe.

De Nereda-proefinstallatie in Epe. (beeld: Waterschap Veluwe)Volgens beleidsmedewerker Ruud van Dalen zijn door de veranderde procesvoering eerder dit jaar de geboekte resultaten enorm vooruit geschoten. Ook de kennis over het systeem is bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie erg toegenomen.

Inmiddels wordt het Nereda-proefsysteem automatisch bestuurd. Dit gebeurde eerder nog ‘met de hand’.

Er moet in het eerste kwartaal van 2009 een definitieve Nereda-installatie verschijnen in Epe. Het ontwerp voor deze definitieve installatie wordt momenteel nog voorbereid.


Bronnen: Waterschap Veluwe, de Stentor

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW