Ballast Nedam blijft bij bouw woningen ver onder regels voor CO2-uitstoot | Technisch Weekblad
Nieuws

Ballast Nedam blijft bij bouw woningen ver onder regels voor CO2-uitstoot

Gebiedsontwikkelaar Ballast Nedam Development heeft ten opzicht van de bestaande wet- en regelgeving een CO2-reductie gerealiseerd van 69% op het gehele portfolio van de verkochte woningen en appartementen. 

Bij de bouw van woningen moet sinds 1 januari 2021 worden voldaan aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). Deze regels stellen eisen aan de energiebehoefte van het gebouwde huis voor verwarming en koeling. De MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) geeft aan wat de milieubelasting van in de woning gebruikte materialen is.  

Ballast Nedam Development, een van de 18 divisies van moederbedrijf Ballast Nedam, is al in 2017 overgestapt op de bouw van uitsluitend gasloze woningen. Daarnaast bouwt deze divisie sinds 2019 enkel met gebruik van hernieuwbare energie.   

Als wordt gekeken naar alle woningen die Ballast Nedam Development zelf ontwikkelt en verkoopt behaalt het bedrijf een 100%-score wat betreft energieverbruik zoals BENG deze voorschrijft. Met materiaalgebruik is een reductie van 38% behaald ten opzicht van de eisen in de MPG. Gemiddeld komt de CO2-reductie daarmee uit op 69%. De individuele percentages zijn berekend op basis van de kg/m2/jaar CO2-equivalenten voor zowel de BENG als MPG.

Ballast Nedam Development maakt nooit bekend hoeveel woningen het heeft gebouwd. Het aantal komt in ieder geval wel boven de duizend uit. Bekende projecten zijn bijvoorbeeld De Groene Loper in Maastricht, Berckelbosch Eindhoven en de woningen in de voormalige spoorzone van Delft: Nieuw Delft

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!