Nieuws

Ballen verhinderen verdamping Californisch water

Teake Zuidema |
Milieu & Duurzaamheid

  • 96 miljoen ballen in reservoir
  • Verhinderen vorming bromaat

Eric Garcetti, de burgemeester van Los Angeles, hielp afgelopen weekend een handje bij het dumpen van een lading van 20.000 zwarte, polyethyleen ballen in het L.A. reservoir, een drinkwaterreservoir dat 12,5 miljoen m3 water kan bevatten.

In totaal dobberen er nu 96 miljoen ballen in het reservoir. Iedere bal heeft een diameter van 10 cm. Deze zogenaamde schaduwballen verminderen de verdamping en verbeteren de kwaliteit van het water. Ze bedekken het water en voorkomen daarmee dat het toegevoegde chloor onder invloed van zonlicht reageert met natuurlijke bromiden waarbij het kankerverwekkende bromaat ontstaat. De ballen zouden ook de groei van algen in het water afremmen.

Californië beleeft al vier jaar lang een intense droogte door een gebrek aan regen- en sneeuwval. De grote waterreservoirs van de staat bevatten momenteel 60 % minder water dan normaal en het water is bovendien van mindere kwaliteit. De EPA, het Amerikaanse ministerie van milieu, wil dat veel reservoirs overdekt worden.

Het overkappen van het L.A. Reservoir, een oppervlakte van 175 hectare, zou volgens burgemeester Garcetti $ 300 miljoen dollar kosten. Het toevoegen van 96 miljoen ballen kost $34.5 miljoen en zal naar verwachting de verdamping jaarlijks verminderen met 1 miljoen m3.

Volgens het Los Angeles Department of Water and Power moeten de ballen na tien jaar vervangen worden. De ballen zijn zwart gemaakt omdat ze dan minder snel afbreken onder invloed van UV-straling.

Deel deze pagina
Nozzman
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven