BAM A&E gaat 4D-tekenen | Technisch Weekblad
Nieuws

BAM A&E gaat 4D-tekenen

BAM Advies & Engineering, het in-huis ingenieursbureau van aannemer BAM Groep, is dit jaar de grootste stijger in de Top 50.

Haarlem  ‘We hebben het erg druk’, zegt prof.ir. F.J.M. Scheublin (58). Hij is één van de twee directeuren van BAM Advies & Engineering (A&E), het ingenieursbureau, van de in 2003 tot BAM Groep gefuseerde aannemers HBG en BAM. Het profiteert van het feit dat het een inhuis bureau is. Als aannemers, zoals nu, weinig werk hebben, brengen ze veel offertes uit. De eigen ingenieursbureaus geven daarbij financiële en technische ondersteuning. De moordende concurrentie dwingt tot slimme constructies en innovatief aanbesteden. Dat werk wordt intern verrekend.

BAM A&E is dit jaar de grootste stijger in de Top 50 van ingenieursbureaus. Vorig jaar stond HBG Engineering met een omzet van 5,7 miljoen euro op plek 49, maar door de fusie met BAM Planadvies komt het daaruit voortgekomen bureau met een omzet van 9,2 miljoen euro over 2003 dit jaar op plek 36. BAM A&E behaalt een derde van de omzet intern bij de BAM Groep, een derde uit samenwerkingsprojecten tussen aannemers waarbij het moederbedrijf is betrokken, en de rest bij derden.

 

 

Tabel omzetgroei

 

Verjonging

Het al 35 jaar bestaande HBG Engineering telde in het laatste jaar van haar bestaan zo’n zestig medewerkers, waarvan velen boven de vijftig. BAM Planadvies, dat tien jaar bestaat, bracht zo’n veertig wat jongere medewerkers mee. ‘Voor ons betekende de fusie ook verjonging’, aldus Scheublin, die sinds 1993  voor  HBG  Engineering werkt.  Niettemin  heeft  BAM A&E met een gemiddelde leeftijd van 43 jaar nog steeds een ‘oud’ werknemersbestand vergeleken met andere Nederlandse ingenieursbureaus.

Door de fusie is een sterke constructieen bouwkunde-afdelingen ontstaan, aldus Scheublin. Deze tellen elk 25 medewerkers, waaronder topspecialisten in hun vakgebied. Andere grote Nederlandse bureaus in deze vakgebieden tellen vaak minder mensen. De installatie-afdeling mag van hem nog wat groter, die telt slechts vijf medewerkers. 

 

Bedrijfsstandaard

HBG en BAM, en dus ook beide ingenieursbureaus, waren in het verleden  betrokken  bij  de (ver)bouw van voetbalstadions, zoals die van Ajax, Feijenoord, PSV, Vitesse en Schalke. BAM Groep bouwt momenteel Euroborg, het nieuwe stadion van FC Groningen. ‘Het legt beslag op een groot deel van onze capaciteit’, aldus Scheublin. Hij werkt drie dagen per week bij BAM A&E, met als taken R&D en externe betrekkingen, en is daarnaast deeltijd-hoogleraar uitvoeringstechniek  aan  de  TU Eindhoven.

BAM A&E ontwikkelt 3Den 4D-tekensystemen. Scheublin vervolgt: ‘Hiermee zijn we leidend in Nederland, misschien wel in Europa’. Samen met achttien grote  Europese  aannemers, waaronder Hochtief, probeert men het 2D-tekenen te vervangen door 3D. De projectgroep staat onder voorzitterschap van een BAM A&E-medewerker.

Over twee jaar moet het 3D-tekenen de bedrijfsstandaard zijn. BAM A&E heeft eerder software getest van Stanford University en haalde daar de kinderziektes uit. Sinds kort is er ook software op de markt verkrijgbaar. Dit jaar kan men hier voor het eerst rendabel mee werken. Vierdimensionaal tekenen is de volgende fase. Dan wordt ook het tijdselement toegevoegd. Van alle onderdelen van een bouwwerk, die in 3D in een databank staan, is dan bekend in welke volgorde ze geplaatst moeten worden. Dan is automatisch  plannen  tijdens  de engineeringfase mogelijk.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!