BAM Infra neemt elektrische asfaltspreidmachine in gebruik | Technisch Weekblad
Nieuws

BAM Infra neemt elektrische asfaltspreidmachine in gebruik

De eerste volledig elektrisch aangedreven asfaltspreidmachine heeft haar eerste meters afgelegd. Tijdens werkzaamheden op de A35 op dinsdag 3 mei is de machine ingezet tijdens het herstellen van het asfalt.

De elektrische asfaltspreidmachine zorgt voor een besparing van zo’n 150 liter diesel per draaidag van acht uur. Dit komt neer op een reductie van ruim 93.000 kilogram CO₂ en 115.000 gram stikstofoxide op jaarbasis. Naast de emissievoordelen maakt deze elektrische asfaltspreidmachine aanzienlijk minder geluid dan de huidige machines.

De machine werd ingezet bij het project Integraal Groot Onderhoud in opdracht van Rijkswaterstaat. “Emissieloos werken komt zo weer een stap dichterbij”, zegt Dik de Weger, programmamanager emissieloos materieel bij Rijkswaterstaat, “en daarmee ook onze ambitie om in 2030 klimaatneutraal en circulair te werken en bovendien de uitstoot van fijnstof en stikstof terug te dringen.”

Elektrische aandrijving
Bam Infra Nederland maakte de primeur afgelopen januari bekend. Het bedrijf liet Wirtgen en New Electric een asfaltspreidmachine ombouwen naar een elektrische variant, bestaande uit een vaste batterij van 270 kWh en twee slim geschakelde elektromotoren.

Werken met minder uitstoot van stikstof en CO2 is ook een ambitie van BAM infra Nederland, zegt Fred-Jan Moll, regiodirecteur bij BAM Infra Nederland. “Een investering in een elektrische asfaltspreidmachine is een van de stappen die wij zetten. We hebben de keten, partners en opdrachtgevers nodig om stappen te zetten.”

Het bedrijf streeft ernaar om medio 2022 de eerste volledig emissieloze asfaltset op de weg te hebben staan.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!