Nieuws
Door de luchtbellen komt het zoute water omhoog en vermengt zich met het zoete water (foto: Beeldbank RWS)

Bellenscherm remt verzilting Amsterdam-Rijnkanaal

redactie | vrijdag 27 juli 2018

Door de aanhoudende droogte kampt Noord-Holland met een tekort aan zoet water. Het grootste probleem is de toenemende verzilting van het Amsterdam-Rijnkanaal vanuit het Noordzeekanaal. Om verzilting een halt toe te roepen zet Rijkswaterstaat een bellenscherm in om zout water effectief af te voeren naar zee.

Zeewater stroomt via de sluizen van IJmuiden het Noordzeekanaal in. Het zoute water zakt naar de bodem en vormt een zouttong, die vanaf de sluizen bij IJmuiden reikt tot het Amsterdam-Rijnkanaal. Onder normale omstandigheden geeft het zoete water voldoende tegendruk, zodat het zoute water niet verder het Amsterdam-Rijnkanaal in stroomt. Nu er minder zoet water is om tegendruk te geven, moeten er extra maatregelen worden genomen.

Bellenscherm

Een bellenscherm ter hoogte van de wijk Zeeburg zorgt ervoor dat er minder zout water van het Noordzeekanaal richting Amsterdam-Rijnkanaal stroomt. Op de kanaalbodem wordt door een buis met gaatjes lucht geperst, waardoor een scherm van luchtbellen ontstaat. Met de bellen komt het zoute water omhoog en vermengt zich met het zoete water. Zo kan het makkelijk worden afgevoerd richting zee via het spui- en maalcomplex IJmuiden.

Een tweede maatregel betreft een aanpassing van het schutregime van de sluizen in IJmuiden door het Centraal Nautisch Beheer (CBN). Hierdoor stroomt er minder zout water binnen. CBN zet in op zo vol mogelijke schutrondes en zal waar mogelijk het leeg-om schutten beperken. De scheepvaart moet volgens RWS rekening houden met een wachttijd van maximaal 1,5 uur.  

Extra wateraanvoer

Ook extra wateraanvoer vanuit de Lek via de Prinses Irenesluizen bij Wijk bij Duurstede zet een rem op de verzilting. Overdag gaat het om 20 m3/s en ’s nachts om 40 tot 60 m3/s. Deze extra toevoer van zoet water zorgt er voor dat zout water niet verder dan Diemen het Amsterdam-Rijnkanaal op stroomt. Ook is het maal- en spuiregime in IJmuiden aangepast om te voorkomen dat zoutpieken optreden.

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW