Beluga XL grootste transportvliegtuig ter wereld | Technisch Weekblad
Nieuws

Beluga XL grootste transportvliegtuig ter wereld

David Barak | dinsdag 21 januari 2020
Vervoer & Logistiek

De nieuwe Airbus Beluga XL heeft afgelopen week haar eerste operationele vlucht gemaakt. De Beluga XL (extra large) is de opvolger van de Beluga ST (Super Transport) en kan bijvoorbeeld twee in plaats van één vleugel van de Airbus A330 meenemen. De Beluga XL (officiele naam: A330-743L) is daarmee het grootse transportvliegtuig ter wereld.

De ST werd te klein voor de producten van Airbus en vooral met het oog op de A380 was een groter transporttoestel nodig. Hoewel de A380 productie eind dit jaar zal stoppen, heeft men de ontwikkeling van de XL doorgezet vanwege de forse order portefeuille van het bedrijf. Waar de ST al werd ontworpen omdat andere transport vliegtuigen – inclusief de fameuze Antonov 124- te klein waren, moest de XL nog groter worden om bijvoorbeeld rompdelen van de A380 te vervoeren. Die ruimte kan nu worden gebruikt voor de extra vleugel van een A330, wat de transport kosten en –tijd fors drukt. De Beluga XL moet productielocaties in Toulouse, Hamburg, Saint-Nazaire, Albert, Madrid, Bremen, Chester en Ingolstadt

De nieuwe XL heeft een testprogramma van ruim 200 vluchten en 700 vlieguren succesvol volbracht. Met een vrachtruim van 63 m lang en 8 m breed biedt het toestel het grootste volume van alle bestaande vrachttoestellen. De maximale vracht die meegenomen kan worden is 51 ton over een afstand van 4000 km. Het toestel wordt voortgestuwd door twee Rolls Royce Trent 700 motoren. Er worden nog vier extra XL’s gebouwd om voldoende capaciteit te hebben voor de toekomst.