Nieuws
Institut für den Schutz maritimer Infrastrukturen

Bescherming voor maritieme structuren

Het Duitse Zentrum für Luft- und Raumfahrt opende op 29 oktober het Institut für den Schutz maritimer Infrastrukturen, het instituut voor de bescherming van maritieme infrastructuren.

Het gaat daarbij om de bescherming van infrastructuren als havens en offshore windparken tegen bijvoorbeeld terroristische aanslagen. Peter Altmaier, de Duitse minister van Economische Zaken en Energie, zei bij de opening: ‘Maritieme infrastructuren zijn als een zakelijke locatie vitaal voor Duitsland. 90 % van onze import en export worden over zee vervoerd. De elektriciteitsvoorziening van offshore windparken neemt ook toe. Om deze redenen is het beschermen van maritieme infrastructuren net zo belangrijk voor de economie als het voor is voor het algemeen publiek.’

Het nieuwe instituut zal zijn R&D richten op het doen toenemen van de veerkracht van maritieme infrastructuren; hun vermogen om verstoringen aan te kunnen zonder permanent te falen. Een van de eerste zaken die het instituut hiervoor aanschaft is een autonoom onderwatervoertuig, een ROV, ontworpen om nieuw ontwikkelde optische en akoestische sensorsystemen voor het monitoren en inspecteren van maritieme infrastructuren te testen.

In eerste instantie telt het nieuwe instituut twintig werknemers; op termijn moeten dat er zestig worden. Momenteel werkt het instituut, gevestigd in Bremerhaven, met een investering van € 5 miljoen, maar het jaarbudget moet toenemen tot € 6 miljoen.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven