Best gelezen in 2016 | Technisch Weekblad
Nieuws

Best gelezen in 2016

Met de jaarwisseling achter de rug, blikt TW terug op het jaar 2016. Welke artikelen waren het populairst?

De toplijsten werden het meest gelezen door TW-lezers, met de Ingenieursbureau Top 50 op plaats 1 en het TW Salarisonderzoek op 2. Maar ook bouw- en maritieme artikelen vinden gretig aftrek. Herinnert u zich de coverplaat over de diepste parkeergarage in Leiden bijvoorbeeld nog? Of de windturbines op de zeebodem, die niet worden verankerd? En vergeet de eerste proefvaart van de Pioneering Spirit niet; dit grootste schip ter wereld is inmiddels volop in gebruik. Bekijk hier de top 10 van de best gelezen stukken van TW in 2016.

#1: Ingenieursbureau Top 50 2016

Met riante voorsprong op nummer 1: ons jaarlijkse onderzoek naar de omzet van Nederlandse ingenieursbureaus. Conclusie: het dieptepunt is voorbij. Met gemiddeld 6 % omzetstijging kan de branche opgelucht ademhalen. Arcadis en Fugro staan nog steeds bovenaan in deze jaarlijkse top 50.

#2: TW Salarisonderzoek 2016

Ook ons jaarlijkse TW Salarisonderzoek werd vaak geraadpleegd. Met de hoogste salarisstijging sinds 2011 (4,6 %) kunnen hoger opgeleide bèta’s en ingenieurs tevreden terugblikken op 2016. Afgestudeerden hebben dan ook duidelijk geen moeite met het vinden van een baan in het vakgebied: 57 % heeft al een baan in de pocket tijdens het afstuderen. 

#3: Venturi-windmolen komt naar Nederland

Begin januari 2016 berichtte TW over het voornemen voor de eerste Venturi-windmolen in Nederland: een trechterinstallatie die wind kanaliseert richting een vernauwing in de buis om de snelheid van de luchtstroom te verhogen. Het bedrijf NedPower SWH is inmiddels samen met de gemeente Goeree-Overflakkee begonnen aan de bouw. Goeree-Overflakkee is hiermee de eerste gemeente in Europa en de tweede gemeente wereldwijd die deze technologie toepast.

#4: Gadget: Kettingloze elektrische fiets

Het Deense Sønderborg produceert een volledig elektrische fiets zonder ketting. Hierdoor valt de mechanische kracht weg, wat de fiets onderhoudsarm maakt.  Het systeem moet de markt openen voor totaal nieuwe fietsontwerpen.

#5: Afbouw megaschip opsteker voor toeleveranciers

TW schreef in augustus over de eerste proefvaart van de Pioneering Spirit. Waarna in april nogmaals een artikel verscheen over de gigantische orders die dit grootste schip ter wereld schip ontving. En die orders blijven maar binnenstromen; het bedrijf Allseas haalde vorige maand een megaorder  binnen voor de aanleg van een 900 km lange pijpleiding in de Zwarte Zee.

#6: Prefab boog voor de A9

De aanleg van de nieuwe A9 bij Badhoevedorp startte al in 2013, maar nu lijkt het einde toch bijna in zicht. De oude A9 - die dwars door Badhoevedorp liep - werd op zaterdag 17 december definitief gesloten, waarna de nieuwe A9 richting Amstelveen eindelijk openging.

#7: Damen bouwt miniatuurversie van grootste schip ter wereld

Studentennieuws blijkt interessant voor TW-lezers. Masterstudent Justin Rietveld ontwierp voor Damen een schip dat kleine olie- en gasplatforms snel en efficiënt kan verwijderen. Hij werd hiervoor zelfs genomineerd voor de Maritime Designer Award 2016.

#8: De diepte in

Ook de coverafbeelding van de aanleg van de parkeergarage in Leiden trok veel bezoekers op TW.nl. Inmiddels is het dak dichtgestort, en wordt de binnenkant van de garage afgebouwd. Dit voorjaar moet de parkeergarage zijn deuren openen.

#9: Windturbines staan op zeebodem

BAM en Van Oord sloegen in juni de handen ineen voor de bouw van vijf afzinkbare fundaties voor windturbines in Noord-Engeland.  De zwaartekracht moet voldoende zijn om de turbines op hun plaats te houden, want er gaan geen palen de grond in. Het offshore werk start dit jaar, waarna de vijf turbines 41.5 MW aan capaciteit moeten leveren.

#10: Gadget: Biogas vanuit de tuin

Op de valreep nog een tweede gadget in deze top 10 best gelezen artikelen van 2016. De HomeBiogas, een biogassysteem voor in de tuin, zet organisch afval om in groen gas voor je fornuis. Het bedrijf is inmiddels begonnen met testprojecten in Rwanda, om het gebruik van het vervuilende steenkool terug te dringen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW