Betrouwbare OV-chipkaart | Technisch Weekblad
Nieuws

Betrouwbare OV-chipkaart

De Radboud Universiteit gaat samen met andere specialisten in Nederland een nieuwe OV-chipkaart ontwikkelen.

Dit maakte de Nijmeegse universiteit donderdag bekend. De stichting NLnet stelt een bedrag beschikbaar van 150.000 euro voor de ontwikkeling van een OV-chipkaart die werkt met open source technologie. Behalve de Radboud Universiteit zullen ook andere experts op het gebied van computerbeveiliging en gerelateerde zaken deelnemen aan de ontwikkeling van de elektronische kaart. Alle deelnemers zullen hun krachten bundelen in het Wetenschapsforum OV-chipkaart.

Doel van het initiatief van NLnet is de ontwikkeling van een veilige OV-chipkaart. Na alle commotie rondom de eerdere OV-chipkaart die makkelijk te kraken bleek, vond NLnet het nodig om een kaart te ontwikkelen die de privacy van de reiziger garandeert. Het doel van zo’n veilige kaart is dat mensen met het openbaar vervoer kunnen reizen met een persoongebonden kaart met specifieke kortingsmogelijkheden, zonder dat hun reisgedrag op deze kaart is na te gaan.

Prof. Dr. Bart Jacobs zal binnen de Digital Security groep aan de Radboud Universiteit het onderzoek leiden. Tijdens dit onderzoek zullen de leden van deze groep nagaan of de vereiste privacyvriendelijke technieken wel geschikt zijn voor implementatie op chipkaarten en in andere systemen zoals mobieltjes en zakcomputers.

Alle software die voor de nieuwe chipkaart ontwikkeld wordt, zal open source zijn en dus voor iedereen toegankelijk en controleerbaar. Juist die openheid zal volgens de ontwikkelaars bijdragen aan de betrouwbaarheid van en het vertrouwen in onze nationale ICT-infrastructuur. Het OV-bedrijf Trans Link Systems heeft zichzelf bereid verklaard een bijdrage te leveren aan dit onderzoek.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!