Bevallingsimulator | Technisch Weekblad
Nieuws

Bevallingsimulator

Artsen en onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), Maxima Medisch Centrum (MMC) en het European Design Centre (EDC) zijn bezig met de ontwikkeling van een patiëntsimulator voor bevallingen.

Omdat het aantal sterfgevallen bij bevallingen nog steeds te hoog ligt, zijn de samenwerkende instanties begonnen met de ontwikkeling van Virtual Reality (VR) technieken waarmee complexe bevallingen (zoals een stuitligging) gesimuleerd kunnen worden. Op 25 wordt een eerste versie van deze patiëntsimulator gepresenteerd in het MMC te Veldhoven.

Omdat complexe bevallingen waarin zich noodsituaties voordoen niet op echte personen geoefend kunnen worden, is het project ‘Levensechte patiëntsimulator voor teamtraining van verloskundige hulpverleners’ opgezet. Een van de technieken waarmee medische specialisten en verloskundig personeel kunnen trainen, is de Augmented Reality techniek. Deze techniek is een combinatie tussen VR en werkelijke realiteit. Ook kunnen de medici oefenen op geavanceerde poppen. De onderzoekers verwachten dat het aantal sterftegevallen bij bevallingen hierdoor sterk zal dalen.