Nieuws

De energietransitie in de maritieme sector


Bezoek het MET Event

Hoe halen we stabiele duurzame energie uit zee? Hoe varen schepen op termijn 100 % duurzaam? En wat gebeurt er straks in onze zeehavens als er geen vraag meer is naar kolen en aardolieproducten?

Die vragen staan centraal tijdens het Maritieme Energie Transitie (MET) Event.

Het maritieme vak- en opinieblad Maritiem Nederland organiseert op 15 maart 2018 het MET Event in het VNAB-gebouw aan de Boompjes in Rotterdam. Zo’n 150 professionals uit de maritieme maakindustrie, de offshore windindustrie en de Nederlandse zeehavens komen bijeen om een concreet pad uit te stippelen waarlangs de energietransitie in deze sectoren moet gaan plaatsvinden.

Na een inspirerende keynote-spreker staan er twee parallelsessies gepland. In de sessie ‘Offshore Wind en beyond’ wordt verder gekeken dan de huidige manier van het installeren van offshore wind fundaties. Zo gaat waterbouwer Van Oord in op de ombouw van een pas recent in de vaart genomen offshore wind installatieschip, dat nu klaar is voor het installeren van een nieuwe generatie offshore windturbines. Daarnaast laat Boskalis zien hoe zij door het drijvend installeren van offshore windfundaties nog efficiënter windparken op zee kan bouwen, zodat de sector straks zonder enige vorm van subsidie kan bestaan. Daarnaast presenteert elektriciteitsbeheerder TenneT haar plannen voor het aansluiten van windturbines en offshore windparken op een of meer ‘energie-eilanden’ in de Noordzee.

In de parallelsessie ‘Emissieloze schepen: de stip op de horizon voor de Nederlandse scheepsbouw’ gaan experts uit de maritieme maakindustrie in op de vraag hoe schepen echt 100 % duurzaam kunnen varen. Wat is er momenteel mogelijk met batterijen? Kun je een schip modulair bouwen zodat je generatorsets op termijn kunt vervangen door accu’s of brandstofcellen? En hoe zit het met lng (vloeibaar aardgas) als overgangsbrandstof?

De cto’s van havenbedrijven Amsterdam en Rotterdam sluiten de middag af met een discussie over hoe de haventerreinen er in de toekomst bij liggen. Gaan de havens waterstof produceren met de grote hoeveelheid offshore windenergie die daar aan land komt? Wat gebeurt er met terminals voor kolen- en olieoverslag? En wat te denken van het petrochemische cluster in Rotterdam? Wat voor duurzame energiestromen komen daar op termijn vandaan?

De redactie van Maritieme Nederland nodigt u graag uit voor een inspirerende middag. Lezers van Maritiem Nederland en TW (Technisch Weekblad) ontvangen € 50 korting op de entreeprijs en kunnen voor € 125 hun netwerk uitbreiden en relevante kennis opdoen.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven