Bijproducten ethanol geschikt voor plastic | Technisch Weekblad
Nieuws

Bijproducten ethanol geschikt voor plastic

Bijproducten van ethanol zouden als vulmateriaal in plastic kunnen worden gebruikt, zo blijkt uit onderzoek van de Agricultural Research Service (ARS).

Vulmateriaal van plastic staat al langer ter discussie, omdat hier voornamelijk het steeds duurder en schaarser wordende olie voor wordt gebruikt.

Het bijproduct van ethanol waar het om gaat, draagt de naam distiller’s dried grains with solubles (DDGS) en betekent zoiets als ‘distilleerders gedroogde granen met opgeloste stoffen’. DDGS bevat veel vezels en een moleculaire structuur die het geschikt maakt voor binding met andere stoffen. Deze twee eigenschappen maken de stof een goede kandidaat voor vulmateriaal in plastic.

Ingenieur Kurt Rosentrater probeerde samen met professor Robert Tatara verschillende mengsels uit van DDGS en plastic hars met fenol. De twee onderzoekers vonden dat een mengsel met een concentratie tussen de 25 en 50 procent DDGS het beste plastic opleverde.

De onderzoekers hopen dat hun vindingen zullen leiden tot de productie van nieuwe materialen, gebaseerd op deze nieuwe plasticmix.

Bron: Science Daily

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!