Biometrie in het voetbalstadion | Technisch Weekblad
Nieuws

Biometrie in het voetbalstadion

Thomas van de Sandt | vrijdag 22 september 2006
ICT & Industriële Automatisering, Chemie & Materiaalkunde

De KNVB overweegt de invoer van biometrische identificatie in voetbalstadions. Bij drie clubs start een test met vingerafdrukherkenning. ADO Den Haag gaat met het nieuwe stadion nog een stap verder.

Na de winterstop start bij Feyenoord, Ajax en Vitesse een pilot met vingerafdrukherkenning om supporters met een stadionverbod buiten de deur te houden. Volgens TNO scoort deze techniek onder uiteenlopende omstandigheden beter dan gezichts- en irisherkenning, de andere kandidaten voor biometrische stadionpoorten.

De KNVB wil de onschuldige supporters zo min mogelijk lastigvallen met de nieuwe maatregelen. Daarom legt de bond alleen van mensen met een stadionverbod de biometrische gegevens vast. ‘Dat zijn er in Nederland ongeveer duizend’, zegt Jurgen den Hartog van TNO Industrie en Techniek, die de KNVB adviseert. ‘Dan moet je dus een scan vergelijken met duizend beelden uit een database. Dat vergt een veel grotere nauwkeurigheid dan bij een één op één vergelijking.’

Juist op het gebied van betrouwbaarheid blijft gezichtsherkenning nog achter bij de andere biometrische herkenningsmethoden. Vooral buiten is het systeem gevoelig voor schaduwen die het gezicht onherkenbaar maken. Daarnaast kun je door het trekken van een gekke bek al voorkomen dat het systeem je herkent. Ook irisherkenning is niet geschikt voor de omstandigheden buiten. De beschikbare systemen zijn niet bestand tegen bovenmatig zonlicht in de camera. Daarnaast is het lastig de afname van de scans snel genoeg te laten verlopen.

‘Vingerafdrukherkenning is betrouwbaar, snel en mobiel inzetbaar. Je moet er alleen voor zorgen dat er geen regen op de scanner komt’, aldus Den Hartog. Vandaar dat de KNVB kiest voor deze vorm van biometrie. Bij Ajax, Feyenoord en Vitesse komen gedurende een half seizoen bij meerdere toegangspoorten scanners te staan. Na het seizoen volgt een evaluatie.
ADO Den Haag gaat in het nieuwe stadion, dat volgend seizoen in gebruik wordt genomen, wel al aan de slag met gezichtsherkenning. De voetbalclub kreeg van de provincie Zuid-Holland 488.700 euro voor hun zogenaamde Crowd Control System. Ook bij dit project is TNO betrokken.

‘Het lijkt tegenstrijdig dat we de KNVB adviseren niet met gezichtsherkenning door te gaan en het tegelijkertijd bij ADO gaan invoeren’, erkent Den Hartog. ‘Bij ADO Den Haag zijn echter twee situaties wezenlijk anders.’ Ten eerste vergelijkt de club de beelden aan de poort met de gegevens op een persoonlijke clubcard met rfid-chip. Dat is een één op één vergelijking, waarbij een gekke bek een vals positief in plaats van vals negatief oplevert (en dus alleen vervelend is voor de bekkentrekker). Daarnaast zijn de toegangen bij ADO Den Haag overdekt, waarbij het licht goed is geconditioneerd.

Het Crowd Control System van ADO zet overigens nog meer technische foefjes in om de supporters in de gaten te houden. Zo is er een koppeling tussen geluidstoezicht en cameratoezicht. Bij vuurwerk of kwetsende spreekkoren lokaliseert de camera gelijk de herrieschoppers.