Nieuws

Bioplasticfabriek Avantium onder druk

De proeffabriek voor de productie van bioplastic die Avantium en BASF gezamenlijk zouden gaan bouwen in Antwerpen staat op losse schroeven. Vanochtend werd bekend dat BASF definitief uit de joint venture Synvina stapt.

In Antwerpen zou furaandicarbonzuur (FDCA), de belangrijkste grondstof voor het veelbelovend bioplastic polyethyleenfuranoaat (PEF) gemaakt worden. Avantium heeft daarop verschillende octrooien en hoopte die dankzij het kapitaal en de schaalgrootte van BASF in productie te kunnen brengen. Avantium ging in 2017 naar de beurs om geld op te halen voor de joint venture. Het zal nu de aandelen van BASF in Synvina overnemen. Wat het afhaken van BASF betekent voor de productiefaciliteit in Antwerpen is onbekend. De proeffabriek staat op het Antwerpse terrein van BASF en zou met de andere installaties van de Duitse chemiegigant verknoopt worden.

De fabriek had in 2021 open moeten gaan, maar eerder dit jaar werd de oplevering al met enkele jaren uitgesteld. Het bleek moeilijk om de benodigde zuiverheid van het bioplastic te realiseren.

PEF kan gemaakt worden van suiker. Het is sterker dan polyethyleentereftalaat (PET), waar tegenwoordig de meeste plastic flessen van worden gemaakt. Het Nederlandse Corbion werkt aan een ander productieproces voor PEF, net als Dow DuPont.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven