Bloed blijft goed tijdens dronetransport | Technisch Weekblad
Nieuws

Bloed blijft goed tijdens dronetransport

redactie | donderdag 12 augustus 2021
Vervoer & Logistiek, Onderzoek & R&D

Bloed door de lucht vervoeren met een drone heeft geen invloed op de kwaliteit van het bloed. Dat toont Nederlands onderzoek aan. Goed nieuws voor de toekomst van medisch spoedtransport.

In het buitenland worden bloedmonsters en bloedproducten al getransporteerd met drones vanuit slecht bereikbare of afgelegen gebieden. Maar er is weinig bekend over de stabiliteit van de bloedmonsters en de labuitslagen die het oplevert.

Daarom heeft ziekenhuisorganisatie Isala dit onderzocht met testvluchten, uitgevoerd door ANWB. Die toonden aan dat dronetransport geen effect heeft op de laboratoriumuitslagen. De kwaliteit van het bloed blijft dus hetzelfde. Isala wil dergelijk dronetransport in de toekomst bij spoedsituaties in gaan zetten tussen ziekenhuizen in Meppel en Zwolle.

Het onderzoek bestond uit vier testvluchten gedaan die over een tijd van twee dagen uitgevoerd werden. Van het bloed, dat afkomstig was van twintig vrijwilligers, is een breed scala aan algemene chemie, hematologie en stollingsparameters bepaald. De kwaliteit van deze labuitslagen en van de bloedmonsters werd vergeleken met bloed dat getransporteerd werd per auto, zoals dat nu gaat tussen Isala-locaties.

Medewerker van Isala plaatst de speciale box, met daarin de bloedmonsters, in de drone voor de testvlucht

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!