Blog Solar Team Twente: op de Australische weg | Technisch Weekblad
Nieuws

Blog Solar Team Twente: op de Australische weg

Solar Team Twente | maandag 2 oktober 2017
Vervoer & Logistiek, Milieu & Duurzaamheid

De tweejaarlijkse World Solar Challenge in Australië gaat op 8 oktober dan eindelijk van start. Na maanden hard werk zijn de Nederlandse teams – Twente, Delft en Eindhoven - down under om de laatste tests uit te voeren. Solar Team Twente schrijft voor TW een blog, lees hieronder het eerste verhaal en volg het team via tw.nl/blogsolarteamtwente

Vandaag hebben we voor de tweede keer een racesimulatie gedaan. Deze keer niet op een straatcircuit in Nederland, maar daadwerkelijk op de openbare weg in Darwin, Australië. We rijden in totaal met tien auto’s om onze zonneauto Red Shift heen. Hoe communiceren we met elkaar? Dat doen we door middel van bakkies in elke auto, dezelfde die vrachtwagenchauffeurs ook hebben. We communiceren met elkaar op kanaal 21: Twenty One!

In de ochtend was het nog even wennen dat we opeens met zijn allen meereden op de Cox Peninsula Road. De afgelopen twee weken was dit namelijk het terrein van alleen het racekonvooi. Zij hebben hier volop getest om de zonneauto te optimaliseren en zogeheten ‘bugs’ uit de auto te halen, zodat we straks tijdens de echte race geen enkele keer stil hoeven te staan.

Gesimuleerde motoruitval

Tijdens de racesimulatie hebben we de hele dag heen en weer gereden op deze weg. Vandaag hebben we dan ook heel wat kilometers afgelegd: 340 in totaal. Tijdens de race zal dit dagelijks zo’n 600 km zijn. We hebben gemiddeld 80 km/h gereden. Wat is er anders aan deze race in vergelijking met de andere jaren? Tijdens de controlstops mag alleen het zonnepaneel in de zon worden gezet om de accu zo optimaal mogelijk te laden. In de afgelopen edities was het zo dat er door de teamleden ook onderhoud aan de auto mocht worden gedaan tijdens de race, zodat je op de weg zo min mogelijk stil komt te staan door bijvoorbeeld een lekker band. Maar dat kan dit jaar dus niet!

Tijdens de racesimulatie vandaag hebben we in totaal twee keer stil gestaan. Een keer vanwege een bandenwissel en nog een keer door een gesimuleerde motoruitval. Doordat de servicecrew in het konvooi vlak achter de zonneauto rijdt, waren ze erg snel ter plaatse en kon de band gelijk gewisseld worden. Dat duurde in totaal zo’n acht minuten.

Racekonvooi

Daarnaast reden we vandaag in het konvooi met een aantal andere teams, zoals de teams uit Eindhoven en Istanbul. Hierdoor konden we oefenen hoe het is om een ander racekonvooi in te halen.

Al met al was het een zeer geslaagde dag en gaan we vol vertrouwen de race in, die komende donderdag van start gaat. 

5, 4, 3, 2, ...1 RED Shift: GO! 

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW