Nieuws
Sleephopperzuiger Prins der Nederlanden van Boskalis vaart sinds kort op biobrandstof (foto: Wikipedia)

Boskalis zet biobrandstof in bij bouw Borssele Alpha

redactie | dinsdag 25 september 2018

Bij de aanleg van de exportkabel naar offshore windpark Borssele gaat Boskalis een mengsel van biobrandstof gebruiken. "Bij de aanleg van een duurzaam project als het Net op Zee Borssele wordt hiermee nog bewuster omgegaan met het milieu", zegt Marco Groot van TenneT.

Het Borssele Alpha wordt uitgevoerd in opdracht van TenneT en dient het Net op Zee te verbinden met het Nederlandse hoogspanningsnetwerk. Bij de aanleg zal Boskalis tot 30 procent biobrandstof bijmengen op de in te zetten schepen. Sinds half september vaart de grote sleephopperzuiger Prins der Nederlanden op biobrandstof, wat zorgt voor een forse CO2-reductie.

Samenwerking met GoodFuels

Met biobrandstofleverancier GoodFuels sloot de maritieme aannemer onlangs het 'Boskalis on Bio'-programma. Met dit programma zet Boskalis in op een CO2-reductie van 35 procent in de komende vijf jaar op materieel in Nederland. Uit diverse praktijktests van Boskalis is gebleken dat duurzame biobrandstof een CO2-besparing oplevert tot 90 procent versus fossiele brandstof en ook veel effectiever is dan alternatieven zoals varen op LNG.

Voor de aanleg van de Marker Wadden baggerde Boskalis zes maanden lang op een biobrandstofmengsel B50 bestaande uit 50 procent restproducten uit de papierindustrie hetgeen ook resulteerde in een enorme CO2-reductie. Naast schepen past Boskalis de brandstof nu ook toe op droog grondverzetmaterieel en vrachtwagens in Nederland.

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW