Boston Dynamics robots luiden 2021 dansend in | Technisch Weekblad
Nieuws

Boston Dynamics robots luiden 2021 dansend in

Dorine Schenk | donderdag 7 januari 2021
Robotica & AI

Het Amerikaanse bedrijf Boston Dynamics luidt het nieuwe jaar in met een filmpje van dansende robots. Ze bewegen soepel en balanceren moeiteloos op één been. Het is geinig om te zien. Maar hoe indrukwekkend is het?

In het eerste shot van het filmpje dat Boston Dynamics rond nieuwjaar naar buiten bracht, zien we een menselijk gebouwde robot die naar de camera wijst en vervolgens swingend begint te dansen op het ritme van ‘Do you love me’ van The Contours. Al snel komen er een tweede tweebenige, een vierpotige en een tweewielige robot bij. Samen dansen ze door een soort gymzaal.

‘Onze hele crew kwam samen om het begin te vieren van wat we hopen dat een gelukkiger jaar zal worden: Gelukkig nieuwjaar van ons allemaal bij Boston Dynamics’, schrijft het bedrijf onder het filmpje.

Stap-voor-stap geprogrammeerd

Echt nieuw zijn de dansbewegingen van de robots niet. Het zijn allemaal bewegingen die de machines al konden, die vervolgens nauwkeurig achter elkaar geprogrammeerd zijn om een dans te vormen. Alle bewegingen waren van te voren uitgedacht in een ware robot-choreografie, die vervolgens bijna stap-voor-stap geprogrammeerd moest worden.

Eenvoudig was het niet. Omdat dansen nieuw is voor de robots, moest voor elke reeks van bewegingen die bedacht werd, gesimuleerd worden om te zien of ze de kracht en snelheid hadden om het  uit te voeren.

Vooral de draaiende balletachtige bewegingen waren een uitdaging, vertelt Aaron Saunders van Boston Dynamics in IEEE Spectrum. De complete video kostte maanden om te maken, waarbij het filmen in slechts twee dagen gedaan is.  

Werkpaarden

Voor dansen zijn de apparaten ook niet ontworpen. De tweewielige robot genaamd Handle is eigenlijk een werkpaard voor magazijnen. Ze kan vrachtwagens uitladen en dozen naar gewenste locaties verplaatsen.

De vierpotige robothond Spot die meedanst, zagen we al eerder bewegen op muziek. Maar ook Spot ontwikkeld is voor industriële en veiligheidstoepassingen. Deze commercieel verkrijgbare robot kan met gemak over oneffen grond lopen, is bestand tegen regen en temperatuurswisselingen en beschikt over een 360° camera.

De meest menselijke van de drie, genaamd Atlas, wordt ontwikkeld voor onderzoek, met financiering en onder toezicht van de Amerikaanse Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA). Zijn geavanceerde besturingssysteem en hardware geven Atlas de kracht en balans waarmee hij een bijna menselijke wendbaarheid behaalt..

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!