Bouw Australische ijsbreker RSV Nuyina | Technisch Weekblad
Nieuws
Artist impression van de RSV Nuyina (beeld: Damen Shipyards)

Bouw Australische ijsbreker RSV Nuyina


Bouw Australische ijsbreker RSV Nuyina

Bart Stam | dinsdag 31 oktober 2017

Het duurt nog tot medio 2020 voordat de RSV Nuyina in de vaart komt maar het Australische supply- en onderzoeksschip is al sinds april 2016 het uitdagendste nieuwbouwproject voor Damen Shipyards. Bijna achthonderd medewerkers zijn erbij betrokken. Maritiem Nederland sprak in Vlissingen met projectdirecteur Joop Noordijk en proposal engineer Mark de Wolf van Damen Schelde Naval Shipbuilding.

 “Dit is een uniek project dat we waarschijnlijk maar een keer meemaken,” zegt Noordijk. “Momenteel werken er ruim honderd medewerkers van de afdelingen engineering, inkoop en planning aan de RSV Nuyina in Vlissingen. In Roemenië gaat het om nog eens zeventig personeelsleden van ons engineeringsbureau MEGa, plus zeshonderd productiemedewerkers op onze scheepswerf in Galati.”

Als onderdeel van een internationaal consortium onder leiding van het Australische bedrijf Serco Defence (voorheen DMS Maritime) is Damen Shipyards sinds 2013 intensief betrokken bij de RSV Nuyina. De naam betekent ‘zuiderlicht’ in de taal van de Aboriginals op Tasmanië. Het gaat om het nieuwe bevoorradings- en onderzoeksschip van de Australian Antarctic Division (AAD). Vanuit vier permanente onderzoeksstations (Mawson, Casey en Davis op Antarctica en Macquarie Island ten zuidoosten van Tasmanië) doen tientallen wetenschappers onderzoek naar bijvoorbeeld de samenstelling en dikte van de ijsmassa, de lucht- en waterkwaliteit, de visstanden en delfstoffen.

'De Nuyina krijgt ook een rol als bevoorradingsschip voor de vier permanente onderzoeksstations in het Antarctische gebied'

Noordijk: “Australië is al sinds 1933 actief is in het Zuidpoolgebied. Naast een vliegtuig zijn de stations voor hun bevoorrading afhankelijk van de Aurora Australis, het huidige pool- en onderzoeksschip. Dit vaartuig voorziet de onderzoekscentra van brandstof, water, voedsel en apparatuur. Ook zet het schip wetenschappers in Antartica aan land en brengt hen weer terug naar de thuishaven Hobart op Tasmanië.” Terwijl vliegtuigen zorgen voor het snel transport van mensen en kleinere apparatuur, neemt het poolschip vooral bulkladingen voor zijn rekening. Zo hebben de vier stations jaarlijks zo’n 2,5 miljoen liter SAB nodig, een speciale dieselbrandstof voor lage temperaturen.

Nieuw schip nodig

De RSV Aurora Australis is het huidige onderzoeks- en bevoorradingsschip. Noordijk: “Dit schip uit 1989 is aan het eind van zijn levensduur. Daarnaast heeft het schip niet de vereiste ijsklasse (PC-3) voor dit gebied. Ook wil de AAD de komende twintig jaar meer wetenschappelijk onderzoek doen aan boord.”

In 2013 nodigde de AAD maritieme bedrijven uit om de eerste schetsen te maken voor een nieuw onderzoeksschip voor de komende dertig jaar. Noordijk: “Het Australische DMS Maritime toonde interesse en benaderde Knud E. Hansen. Dit Deense ontwerpbureau is onderdeel van Damen Shipyards Group, hetgeen verklaart hoe wij bij dit project betrokken zijn geraakt.”

Vijf consortia reageerden positief op uitnodiging, waarvan er drie op de shortlist voor de tenderprocedure terechtkwamen. Het samenwerkingsverband van DMS Maritime, Knud E. Hansen en Damen Shipyards behoorde tot dit drietal. In de loop van 2014 trokken de twee concurrenten, Teepay/Sembawang en P&O/STX, zich echter terug; zij vonden de risico’s te groot.

Uitgebreide workshops

Dat leek een ideale uitgangspositie voor Damen en zijn partners maar volgens Noordijk waren er ook nadelen: “Toen wij als enige partij waren overgebleven, moesten we er rekening mee houden dat Australië een nieuwe tenderprocedure zou uitschrijven of het project zelfs helemaal zou afblazen. Daarom hebben wij voor de AAD uitgebreide workshops gehouden over alle technische, financiële en juridische aspecten van het project.” Dit leidde er uiteindelijk toe dat het consortium op 28 april 2016 in Hobart het definitieve contract kreeg voor het ontwerp, de bouw en dertig jaar bedrijfsvoering en onderhoud. In totaal gaat het om 1,25 miljard euro.

Een belangrijk onderdeel van de ontwerpfase waren de ijsproeven bij HSVA in Hamburg. Noordijk: “HSVA is een van de weinige maritieme instituten in Europa met een tank voor het testen van ijsbrekers. Met een schaalmodel van 1:28 hebben wij aangetoond dat ons rompontwerp aan de eisen voldoet.” Mark de Wolf vult aan: “Dit betekent dat het schip bij een snelheid van drie knopen ijs met een dikte van 1,65 meter moet kunnen breken.”

Meer lading

Met een lengte van 160 meter is de RSV Nuyina aanmerkelijk groter dan de Aurora Australis (94,9 meter). Zo heeft de RSV Nuyina een opslagcapaciteit van liefst 1,9 miljoen liter dieselbrandstof in plaats van de huidige 1,1 miljoen liter. Ook het aantal containers aan boord stijgt van 34 naar 96 TEU, ofwel van 800 naar 1200 ton. Voorts kan het nieuwe schip 200 m3 water meenemen. Het laadruim van 5030 m3 betekent een forse uitbreiding van de 1790 m3 op de Aurora Australis. Zowel aan bakboord als stuurboord beschikt het schip over twee beweegbare kranen van 55 ton. Deze kunnen pontons met goederen te water laten of speciale amfibische voertuigen op het ijs zetten. Daarnaast is er nog een 15-tons kraan op het helikopterdek.

'Via een zogeheten moon pool aan de onderzijde van het schip is het mogelijk om diepwater- en bodemonderzoek te doen'

Voor onderzoekers moet de RSV Nuyina en soort walhalla worden. Noordijk: “Een harde eis van Australië is dat het schip per jaar minimaal tweehonderd vaardagen haalt. Ook op zee moet er zoveel mogelijk wetenschappelijk onderzoek geschieden. Daarom is er aan boord 500 m2 aan vaste laboratoria plus nog eens 24 modulaire containers. Het schip is zowel onder als boven waterlijn uitgerust met zo’n dertig sensoren. Lucht- en watermonsters kunnen aan boord worden geanalyseerd. Er zijn ook hydrofoons om walvissen op te sporen. Om onderzoek te doen naar de visstanden heeft het schip aan de achterzijde een groot sleepnet. Via een zogeheten moon pool aan de onderzijde is het mogelijk om diepwater- en bodemonderzoek te doen. Deze moon pool is ook geschikt om bijvoorbeeld ROV’s te water te laten.”

Dubbele uitvoering

Vanwege de extreme omstandigheden op Antarctica en in de Zuidelijke Oceaan stelt de AAD hoge eisen aan de energievoorziening en de voortstuwing aan boord. De Wolf: “Vandaar onze keuze voor redundante diesel-hybride voortstuwing. Valt er door brand of een andere calamiteit een systeem uit dan kan het schip blijven functioneren en doorvaren. Er zijn twee separate MAN-hoofdmotoren van 9600 kilowatt (kW) met twee assen. Ook zijn er vier dieselgeneratoren in twee aparte machinekamers en twee elektromotoren/generatoren van 3700 kW.”

Deze elektromotoren kunnen tot acht knopen de voortstuwing en energievoorziening overnemen van de hoofdmotoren. De Wolf: “Dit is belangrijk want bij veel wetenschappelijke experimenten aan boord mag het uitgestraalde onderwatergeluid van de hoofdmotoren en tandwielkasten de metingen niet verstoren.” Het schip heeft verder dynamisch positioneringssysteem (DP-2) aan boord met zes boeg- en hekschroeven. Voorts beschikt de RSV Nuyina over een eigen afvalverbrandingsinstallatie en ballastwaterzuivering.

Volgens De Wolf was LNG (vloeibaar aardgas) geen optie voor de nieuwe ijsbreker: “Het brandstoftype was voorgeschreven en dient uitwisselbaar te zijn met de dieselbrandstof SAB, mocht het schip in geval van nood moeten overwinteren in het ijs. Bovendien is er in deze regio nog geen infrastructuur voor LNG.”

IJsbreekproeven

Inmiddels is de bouw van het schip in Galati in volle gang. Op 24 augustus van dit jaar was de kiellegging in aanwezigheid van AAD-directeur Nick Gales. Eind 2019 moet de bouw gereed zijn en gaat de RSV Nuyina proefvaren op de Zwarte Zee. Vervolgens verlegt het schip zijn koers naar het Noordpoolgebied voor geluidsmetingen en ijsbreekproeven. Daarna zal de RSV Nuyina koers zetten naar Vlissingen voor de laatste inspecties. In de zomer van 2020 moet de ijsbreker dan aankomen in Hobart. Noordijk: “Dan zit dit geweldige project voor ons erop waar we als Damen Shipyards vol trots op kunnen terugkijken.”

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!