Nieuws

Bouw kerncentrale Wales gestaakt

Hitachi stopt met de bouw van de nieuwe Wylfa kerncentrale (3 GW) in Noord-Wales. Dat heeft het Japanse concern vandaag bekend gemaakt. De beslissing kost het conglomeraat € 2,3 miljard. De Japanners zijn het niet eens geworden met de Britse overheid over een model voor prijsondersteuning.

De geplande centrale was het type Advanced Boiling Water Reactor (AWBR), een reactor van de derde generatie, waarvan er in Japan vier staan. Het budget voor de bouw van de centrale die rond 2025 af had moeten zijn  was €14,7 miljard. Hitachi had haar dochter Horizon, die aan het bouwen was, in 2012 van RWE en E-On overgenomen. Hitachi ziet ook af van de bouw van een vergelijkbare centrale in het Britse Oldbury.

In november maakte Toshiba al bekend dat het stopte met de bouw van de Moorside kerncentrale in Cumbria in Noord-Engeland, waaraan het samen met het Franse Engie werkte. Hinkley Point C (3,2 GW) is hierdoor op dit moment de enige Britse kerncentrale in aanbouw en zou in 2025 af moeten zijn.

Ruim 20 procent van de stroom in Groot-Brittannië wordt met 15 kerncentrales opgewekt. In 2035 moeten die allemaal dicht zijn. De afgelopen Britse kabinetten hadden hun hoop gevestigd op een nieuwe golf kerncentrales om dit verlies op te vangen. Deze strategie lijkt nu spaak te lopen.

De Britse overheid liet weten dat ze Hitachi een garantieprijs van 8,5 eurocent/kWh had geboden, een lening om alle investeringskosten te financieren en een derde van het eigen vermogen in te brengen. Dit aanbod volstond niet voor Hitachi.

De windsector pleit ervoor om windparken op land weer subsidiabel te maken. Volgens Renewables UK staan er 794 projecten klaar om jaarlijks 12 TWh extra mee op te wekken, ofwel twee derde van de beoogde productie van Wylfa.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven