Bouw langste zinktunnel ter wereld eindelijk van start | Technisch Weekblad
Nieuws
De tunnelelementen worden drijvend naar hun bestemming gesleept en zonder hulp van duikers afgezonken.

Bouw langste zinktunnel ter wereld eindelijk van start

Redactie | donderdag 14 mei 2020
Maritiem & Offshore, Bouw & Civiele Techniek

De bouw van de 18 km lange Fehmarn-tunnel tussen Duitsland en Denemarken gaat na jarenlang oponthoud per 1 januari 2021 definitief van start. Bij de bouw van de langste zinktunnel ter wereld is een prominente rol weggelegd voor de Nederlandse en Belgische waterbouwers Boskalis, DEME en Van Oord. Bouwbedrijf BAM krijgt een hoofdrol bij de productie van de 89 prefab tunnelelementen.

Bij DEME ging op 13 mei de vlag uit, nadat het consortium Femern Link Contractors een 'Notice to proceed' kreeg van de Deense regering voor de uitvoering van de ontwerp- en bouwcontracten voor de verkeers- en spoortunnel. In 2016 won de joint venture drie contracten met een gezamenlijke waarde van 3,4 miljard euro. Er zijn aparte contracten voor de bouw van de afgezonken tunnel en de fabriek voor de productie van de prefab tunnelelementen. Het derde contract betreft de bouw van de toegangsstructuren, tolgebouwen, bruggen en hellingen. Het aandeel van DEME bedraagt 700 miljoen euro, BAM ontvangt 850 miljoen euro voor het karwei.

Voor het in Dordrecht gevestigde DEME Infra Marine Contractors (Dimco) is het project "opnieuw een opportuniteit om hun expertise in afgezonken tunnels en grootschalige infra-maritieme-projecten in te zetten", zegt DEME. Dimco was eerder betrokken bij de bouw van de Coentunnel, de spoorwegtunnel bij Delft en de Nieuwe Sluis bij Terneuzen. 

Boskalis en Van Oord maken deel uit van het tweede consortium Femern Belt Contractors. De baggeraars krijgen een rol bij de landwinning en het graven van de geul waar de 18 kilometer lange tunnel in wordt afgezonken. Ze krijgen elk 300 miljoen euro voor hun aandeel in het project. 

Het baggerwerk is niet bepaald een eitje. In 2016 noemde toenmalig Van Oord-directeur Govert van Oord de vertroebelingseisen van de Deense opdrachtgever 'ongekend hoog'. “Niet meer dan 3 procent van het materiaal dat we opbaggeren bij het maken van de zinksleuf mag in suspensie komen. De kleilaag waar we in moeten werken is onder druk van het ijspakket in de ijstijden sterk verdicht en zo hard geworden als schraal beton.  Daar hebben we wel even op moeten studeren om daar allemaal mee uit de voeten te kunnen.” 

Tunnelsegmenten

Naast het speciale bouwdok in het Deense Rødby bouwt BAM een fabriekshal ter grootte van 140 voetbalvelden voor de productie van de tunnelsegmenten. "Door het uitsluiten van weersinvloeden ontstaat een gunstig klimaat voor zowel de arbeiders als voor de kwaliteit van het beton. In de hal worden de wapeningskorven geprefabriceerd die later in de systeemkist worden gehesen. Na het storten van het beton drukken grote hydraulische vijzels het tunnelsegment uit de kist. Na negen segmenten is een tunnelelement gereed en wordt het uit de fabriekshal gedrukt. De tunnelelementen komen in het aangrenzende dok terecht dat onderwater wordt gezet waarna ze vervolgens worden uitgevaren", schrijft ingenieursbureau Witteveen+Bos, dat als adviseur betrokken is bij het project. 

Ook het afzinken van de ruim 200 m lange tunnelsegmenten naar een diepte van 45 m onder de zeespiegel is voor dit project opnieuw uitgevonden. “Omdat er elke week een element moet worden afgezonken, hebben we een proces bedacht waar in principe geen duikers aan te pas komen. Dat is veiliger en verlaagt de faalkansen”, zei directeur Martijn Smitt van BAM Infra eerder in Cobouw.

Hieronder een recent filmpje over het verloop van de werkzaamheden. Tekst gaat door onder de video.

Jarenlange vertraging

Met een totale aanneemsom van 7,4 miljard euro is het Fehmarnbelt-tunnelproject één van de grootste infrastructuurwerken in Europa. Het project liep jarenlange vertraging op door een vloedgolf van 12.600 bezwaren van Duitse milieuorganisaties en particulieren (aan Deense zijde waren er slechts 43 bezwaren) en heibel over de financiering. Pas op 20 maart van dit jaar keurde de Europese Commissie de financieringsmethode definitief goed.

Op 24 april kwam het verlossende woord van de Deense regering. De tunnelbouw kan op 1 januari 2021 beginnen. De Fehmarnbelt-tunnel moet eind 2029 gereed zijn. De nieuwe aansluiting verkort de reistijd tussen Sleeswijk-Holstein (Duitsland) en Lolland (Denemarken) tot 10 minuten met de auto en 7 minuten met de trein. Op dit moment is er alleen een veerbootverbinding die een uur duurt of een 160 km lange omweg via de autosnelweg langs het Deense Jutland en Funen. Goedkoop zal een autoritje niet zijn. Reken op een kleine 100 euro voor een enkele reis.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!