Nieuws

Bouw Maastoren officieel van start

Thomas van de Sandt | woensdag 9 mei 2007
Bouw & Civiele Techniek, Vervoer & Logistiek

Burgemeester Opstelten van Rotterdam heeft op 25 april de eerste officiële paal van de Maastoren geslagen. De toren op de Kop van Zuid krijgt een hoogte van 165 meter en wordt daarmee het hoogste gebouw van Nederland.

Het toekomstige kantoor van onder andere Deloitte bestaat eigenlijk uit twee torens, waarvan de hoogste 44 verdiepingen telt. Het beschikt over twaalf parkeerlagen, waarvan twee verdiepingen ondergronds. Twee zijden van het gebouw komen in de Maas te staan. Het ontwerp komt van het Amsterdamse architectenbureau Dam en Partners in samenwerking met het franse Odile Decq Benoit Cornette. Ingenieursbureau Zonneveld uit Rotterdam is de constructeur, DGMR Bouw verzorgt bouwfysisch advies.

De aluminium bekleding van de gevel wordt naar boven toe steeds lichter. Dit heeft tot gevolg, dat de kleur van het gebouw afhankelijk van het weer verandert, aldus de architect.

Voor de sprinklerinstallatie en de koeling maakt de Maastoren gebruik van Maaswater. Samen met koude- en warmteopslag in de grond en warmtepompen zorgt dit voor een goede en duurzame temperatuurhuishouding. Het is daarom niet nodig de toren aan te sluiten op stadsverwarming.

De komst van de toren is door omwonenden fel aangevochten. De vereniging Maastoren-Nee vindt dat het prestigieuze project onaanvaardbare gevolgen heeft voor het woon- en leefklimaat in Rotterdam Zuid, maar er desondanks door de gemeente wordt doorgedrukt. In november 2006 veegde de Algemene Bezwaarschriftencommissie van de gemeente Rotterdam deze bezwaren echter van tafel.

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW