Boycot Koreaanse universiteit om killer-robots | Technisch Weekblad
Nieuws

Boycot Koreaanse universiteit om killer-robots

Ruim 50 wetenschappers uit 30 landen roepen in een open brief op tot een boycot van het Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST), omdat de Zuid-Koreaanse universiteit werkt aan het ontwikkelen van autonome wapensystemen. De oproep komt aan de vooravond van een VN- conferentie (9 t/m 13 april) over ‘killer robots’ in Geneve, waar 20 landen tot een verbod willen komen

KAIST heeft in februari een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met Hanwha,  een grote Zuid-Koreaanse wapenproducent met een bedenkelijke reputatie omdat het volgens critici clustermunitie (verboden volgens een internationaal verdrag, dat ondertekend is door 120 landen, maar niet door de VS, Rusland, China en Zuid-Korea) fabriceert. De samenwerking richt zich op de ontwikkeling van wapensystemen die aangestuurd worden door kunstmatige intelligentie: onder meer onbemande duikboten en commandosystemen.

Volgens de open brief accelereert KAIST een wapenwedloop om wapensystemen die autonoom beslissen over leven en dood. De ondertekenaars laten weten niet meer met KAIST te zullen samenwerken tot de directeur van de universiteit garandeert geen autonome wapensystemen te zullen ontwikkelen.

Onderzoeker Lambèr Royakkers (TU/e) laat in TW 7 weten dat hij hoop heeft dat er uiteindelijk een internationaal verbod op autonome wapensystemen zal komen: 'Het is moeilijk om zoiets internationaal te regelen, maar het is ons ook gelukt om internationale verdragen over chemische wapens te sluiten. Dan heeft dit ook kans van slagen.'

Het Zuid-Koreaanse bedrijf Dodaam Systems demonstreerde al in 2012 aan de grens met Noord-Korea een geschutskoepel die volledig zelfstandig doelwitten opspoort en beschiet, zoals onderstaande video laat zien.