Nieuws

BP, Nouryon en HbR onderzoeken bouw grootschalige elektrolyser

Lennart Kik |

BP, Nouryon en Havenbedrijf Rotterdam (HbR) onderzoeken de haalbaarheid van de bouw van een elektrolyser van 250 megawatt. Met een productiecapaciteit van 45.000 ton groene waterstof per jaar gaat het om de grootste in zijn soort in Europa. 

De raffinaderij van BP wil de elektrolyser gebruiken voor de ontzwaveling van haar producten. Op dit moment gebruikt BP hiervoor waterstof gemaakt uit aardgas. Door deze volledig te vervangen door groene waterstof geproduceerd uit water met hernieuwbare energie, zou de CO2-uitstoot – uitgaande van de huidige omstandigheden – met 350.000 ton per jaar kunnen afnemen.

Nouryon, dat op dit moment een 20 megawatt elektrolyser bouwt in Delfzijl, gaat de installatie bouwen en exploiteren. Havenbedrijf Rotterdam past de lokale infrastructuur aan en maakt plannen voor verdere ontwikkeling van een groene waterstof-hub in het gebied. De partners zijn van plan om in 2022 een definitieve investeringsbeslissing over het project te nemen.

Eerst onderzoeken

"BP werkt aan een toekomst met een lage CO2-uitstoot", zegt Ruben Beens, ceo BP Nederland. "Het gebruik van groene waterstof, gemaakt uit water met hernieuwbare energie, heeft de potentie om een aanzienlijke vermindering van emissies in Rotterdam te realiseren. Samenwerken met Nouryon en HbR biedt ons de mogelijkheid de technische, operationele en financiële dimensies van deze potentiële mogelijkheid te onderzoeken en hierin een volledig inzicht te krijgen.”

Koolstofarme brandstoffen

“Deze samenwerking bouwt voort op onze ervaring in elektrolyse technologie om nieuwe waardeketens te creëren. Met groene waterstof kunnen we onze klanten duurzame oplossingen bieden, van koolstofarme brandstoffen en industriële processen tot nieuwe vormen van circulaire chemie”, zegt Knut Schwalenberg, managing director Industrial Chemicals Nouryon.

Koploper in energietransitie

“Deze elektrolyser van 250 megawatt laat zien dat Rotterdam koploper kan zijn in de energietransitie", zegt Allard Castelein, ceo Havenbedrijf Rotterdam. "De ontwikkeling van grootschalige elektrolysers die zijn aangesloten op offshore windparken is van cruciaal belang voor het nieuwe energiesysteem dat nodig is om onze klimaatdoelstellingen te realiseren."

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven