‘Brandstofcel heeft geen toekomst’ | Technisch Weekblad
Nieuws

‘Brandstofcel heeft geen toekomst’

De brandstofcel is geen alternatief voor fossiele brandstoffen.Belangrijke nadeel is dat brandstofcellen zeer moeilijk op te schalen zijn naar de vermogens nodig voor bijvoorbeeld een personenauto of een computer.  Dit zei Robert Lifton, directeur van Medis Technologies, vorige week tijdens het World Economic Forum in Davos.

Davos – Lifton sprak zijn gehoor van industriëlen en politici toe tijdens een sessie over energie. Zijn uitspraken zijn vooral opmerkelijk, omdat zijn bedrijf zelf kleine brandstofcellen ontwikkelt voor de consumentenelektronica, zoals mobiele telefoons, MP3spelers en digitale camera’s.

Medis Technologies wil in mei zijn een prototype laten zien van een brandstofcel, die dertig dollar moet kosten. Losse modulen met brandstof voor in de cel kosten in de winkel circa 1,50 dollar.

Volgens Lifton is het grote probleem van brandstofcellen dat ze ongeschikt zijn om op te schalen naar grote vermogens die nodig zijn om computers en accu’s van personenauto’s van energie te voorzien.

Ook de hoge warmte-ontwikkeling is volgens hem een probleem.

Lifton: ‘Elke tien jaar krijgen we te horen dat de commerciële toepassingen nog slechts tien jaar duren. Maar er zijn nog altijd geen brandstofcellen die een auto van stroom kunnen voorzien.’

Volgens Lifton kunnen regeringen zich beter richten op energiebesparing en verhoging van de energieefficiëntie dan op grootschalige toepassing van brandstofcellen.

Volgens ECN Brandstofceltechnologie in Petten geeft Lifton een veel te negatief beeld over de ontwikkeling van brandstofcellen, zeker voor de vervoersmarkt. Wel erkent ECN dat er nog geen sprake is van commerciële producten. Enerzijds doordat de serieproductie nog op gang moet komen, anderzijds doordat er nog geen infrastructuur met tankstations is.